Ugrás a fő tartalomra

Házi sajt - Rántott sajt


Nos, amit mindig meg tudnék enni az két dolog: a somlói galuska, a másik a rántott sajt! Sokat próbálkoztam/próbálkozom a házi sajt gyártásával. Kisebb-nagyobb sikerrel azért mindig az asztalra kerül. Sok receptet kipróbáltam, mindenkitől tanulok. Most megosztok egy olyan házi sajt receptet, amelynek az alapját a Krisna-völgyben tanultam a másik felét pedig nagy házi sajtkészítőktől.

Házi sajt:

- 4 liter házi tej
- literenként 1 db citrom leve
- só

Áztatáshoz: só, víz

Elkészítés:

- a házi tejet felforralom
- hozzáadom a citromoknak a levét a sóval összekeverve (mindenki ízlése szerint sózzon)
- ekkor összekapja a sajtrészt a citrom
- tetra pelenkába lecsöpögtetem, közben kezemmel formázom
- hagyom egy éjszakát önmagában száradni
- másnap beleteszem egy jó sós-vizet oldatba
- ebben van olyan 1-2 napot
- majd rácson szárítom
- ezek után már van kérge, lehet szeletelni, reszelni

Ebből készítem a rántott sajtot is. Azóta is néha megeszem az étteremben a rántott sajtot, de érzem rajta azt a műanyag ízt...ha valaki az otthoni sajtból egyszer készít rántott sajtot, kétszer is meggondolja, hogy meg vegye-e a boltit!

Jó Étvágyat

Megjegyzések

  1. Én is rendszeres sajt-készítő vagyok! Még nem rántottam, de mivel a házi sajt nem olvad, hanem szépen sül, pirul, így a sült szalonna és hagyma mellé a platnin házi sajtot is szoktunk sütni! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!