Ugrás a fő tartalomra

Böjt - 2. nap

Még mindig jól vagyunk! :-) Már jelentkeznek a méregtelenítés jelei. Páromnak fájt a feje és álmos volt. Én egészen jól voltam. Ma el is mentem egy hátmasszázsra, ami nagyon jól esett!
Ma reggelt megvolt az orrzuhany is és kertben is tevékenykedtünk! :-)

Arcjógáról itt találhattok leírást innen találhattok, és ingyenes tanfolyamot is, amit én is végzek! Nagyon jó, csak ajánlani tudom!
Kép forrása:www.morex.hu













Reggelink: Zabpehely kása

- zabpehelyhet megfőztem vízben
- közben tettem hozzá kókuszreszeléket
- mazsolát
- diót
- majd tálaláskor kockáztam bele almát
- karobporral dúsítottam
- mézzel ízesítettem



Délelőtt és Délután: alma-körte-gyömbér turmix

- a hozzávalókat egyszerűen összeturmixoltam és szűrőn átpréseltem

Ebéd: Mexikói ragu kölessel és árpával

- hagymát lepirítottam olíva olajon
- beleraktam a megmosott babot
- megsóztam
- tettem hozzá árpát
- felöntöttem vízzel és pároltam
- majd  tettem hozzá egy teáskanálnyi szódabikarbónát
- tettem hozzá kölest és párolást folytattam, amikor a baba majdnem megpuhult
- majd hozzátettem a borsót és a kukoricát és paradicsomszószt
- fűszereztem: kakukkfűvel és rozmaringgal

Vacsora:

- nekem árpa tea. Receptje innen: Pirított árpa tea
- páromnak hidegen sajtolt paprika olaj kenyérrel

Ma még szódabikarbónás vízben áztattuk a lábunkat, amely abban segít, hogy a méreganyagok jobban kiürüljenek a szervezetből.

Holnap menü

Reggeli: gomba- és vöröslencse pástétom, gyógytea
Délelőtt és Délután: alma-grapefruit-gyömbér turmix
Ebéd: Mai maradék (mexikói)
Vacsora: nekem biztos gyógytea

Jó Böjtölést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!