Ugrás a fő tartalomra

Baba kelengye 2.

Ruhatár:

Talán ez a legnehezebb összeállítani. Hiszen nem lehet tudni, hogy milyen méretekkel születik majd a baba.
Az elején érdemes egy-két darabot kisebb és nagyobb méretekből vásárolni, és a megszületés után könnyedén lehet majd venni még hozzá ruhácskákat.

Most azt írom fel, hogy kb. mennyi kell egy készlethez. Ezt méretenként kell majd érteni. Eleinte a babák igen gyorsan nőnek. Van úgy, hogy két hét alatt már váltanak is a következő méretre. Később ez lelassul!

Eleinte nincs is szükség "nagy kiöltözésekre", mert vagy anyatejes lesz, vagy a baba pisili át a ruháját. Ezért érdemes body-ból és ruggiból bevásárolni. Utána már az egyéni ízlésünk szerint öltöztethetjük a babát.

Az alábbi lista inkább az alap legyen, utána már bele lehet jönni az öltözködésbe is!

- Body: 7 db
- Ruggi: 5 db
- zokni (évszaknak megfelelő vastagságú): 2-3 pár
- harisnya (évszaknak megfelelő vastagságú): 3-4 db - ha szeretnénk
- kis mellény (ha téli baba lenne, akkor eleinte jobban fog még fázni, így érdemes ezt mellényt pluszba rátenni)

- Kabát (évszaknak megfelelő): 1 db
- ha téli a baba, akkor sapka, sál, kesztyű
- ha téli a baba, akkor érdemes olyan kiskabátot venni, amibe a baba lábát-kezét be lehet bújtatni, és nem kell külön kesztyű, cipő
- baba cipő - ha kell (őszi-téli-tavaszi babáknál)


Baba hordozása:

- babakocsi: azt kell szem előtt tartani, hogy városi sétákra visszük többet a babát, vagy terepre! A boltokban szívesen segítenek az eladók! Mindig tologassuk a megvétel előtt a kocsit, hogy melyik esik kézre, melyiket lehet állítani stb. csak is a pénztárcánk szabhat határt álmaink kocsijához!
- ha őszi-téli babáról van szó, akkor érdemes plusz plüss takarót venni, direkt babakocsihoz. Ebbe bele tudjuk bugyolálni a babát, vagy csak betakarni.
- Autóba való baba ülés: sokszor adnak a babakocsi mellé is, de külön is lehet venni. E nélkül nem utazhat a baba az autóban.
- Hordozókendő! Erről később még írni fogok! Én nagyon szeretem, hasznos! Bármikor felköthető a baba akár a mamára, akár a papára. A baba megnyugszik és közben lehet a lakásban tevékenykedni, vagy sétálni az utcán-erdőben!
- én még szeretettem a hagyományos mózeskosarat is. Ezt a házon belül hasznosítottam, amikor nekem a konyhában volt dolgom, de aludt, akkor nyugodtan a nappaliban hagyhattam benne. Majd felakasztottam rá játékokat. Igaz, gyorsan kinőtte (2 hónap), de addig is biztonságos volt számomra.
- pólya: ezt mindenki maga dönti el, hogy szüksége van-e rá vagy sem. Én nem használtam, nem volt olyan törékeny a kisfiam, de valaki nagyon szereti, mert biztonságosan lehet benne a babát megfogni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!