Ugrás a fő tartalomra

Táplálkozás útján :-)

Ahogy már az előző bejegyzéseben írtam, az elmúlt időszakban sokat tettem-vettem. Folyamatosan főzök-sütök :-) Viszont most már 9 hónapja 3 csodálatos gyermek édesanyja is vagyok! Ez nagy feladat, úgy, hogy nekünk nincs segítségünk! Nincsenek rokonok-testvérek-szülők.. vagyis vannak, de nem a faluban, és ők is élik a saját életüket (szülőkből csak az apukák élnek). Ez nem panasz, mert mi döntésünk és választásunk a gyerekek, és tisztában vagyunk-voltunk a helyzetünkkel is!
Nos, így próbálunk boldogulni, rengeteg logisztikai munkával, hogy ki mikor mit csinál. Ezért ritkultak a bejegyzéseim :-)
Most már elmondhatom, hogy amióta elindult a blogom 7. éve, hogy sorra az én meglátásom igazol! Ami nem azt jelenti, hogy ez idő alatt nem változott, de az irányelv maradt! A gyerekek és mi sem vagyunk betegek. Nagyon keveset hiányoztak az oviból a nagyobbak, és a kicsi is csak egyszer volt egy hétig megfázva.
Most, hogy már 9 hónapja szültem, egyre jobban nyerem vissza a fizikai erőmet (amit igencsak visszavet, hogy igazából talán 2 órát alszom egybe éjszakánként, a többi 2 óra pedig szoptatások-altatások után). Most gondoltam egy nagyot, így tovább fejlesztem a fogyis programomat. Amelynek az alapjait már évekkel ezelőtt letettem, de most lép egyet előre! Hogy ez miként lesz kivitelezve?? magam sem tudom, de ha működni fog, akkor én annak nagyon fogok örülni! Mert ugye hiába eszek én egészségesen, ha össze-vissza (hol többet, hol kevesebbet)!
Mozgás az szépen megy: jóga heti 4-szer, futás heti 2-3-szor, erősítések heti 2-3-szor
Fogyás is beindult: jelenleg -4 kg-nál tartok!
Képtalálat a következőre: „fogyás”
a kép forrása:erezdjolmagad.hu
Igyekszem majd időközönként beszámolni a fejleményekről! :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!