Ugrás a fő tartalomra

40 napos böjt

Húsvétot megelőző 40 nap a böjt időszaka. Ekkor tisztítjuk meg a testünket-lelkünket-elménket a méreganyagoktól. Sokan vallási meggyőződésből teszik, mások a természet erejét, a tavaszt használják fel arra, hogy megszabaduljanak a méreganyagoktól.
Idáig csak 1-1 napot szántam/szántunk arra, hogy méregtelenítsük a szervezetünket. Most nagy elhatározásra jutottunk. Végig csináljuk a 40 napot!
A kezdete jövő héten pénteken lesz! Addig is összeállítom a 40 napot, amelyet fel fogok tölteni a blogra. Hátha kedvet kapsz addig Te is, hogy végig csináld velünk!

Lássuk kik nem csinálhatják végig a böjtöt:
- kismamák!
- szoptatós anyukák!
- daganatos betegek - nekik speciális diéta szükséges!
- donorra váróak!
- 18 éven aluliak (gyerekeknek az étrendjük kell, hogy teljes értékű legyen!)
- 50 kg alatti súlyúak

Mit várhatunk el a böjtöl:
- a szervezet megszabadul a méreganyagoktól
- felfrissülünk
- tehermentesítjük a szervezetünket
- megújulunk
- megszabadulhatunk pár felesleges kilótól (ez függ a kezdetei súlytól!)

+ ha rászánod magadat a böjtre, akkor mindig valamilyen okból szánd rá magad, hogy legyen kellő motivációd a véghezvitelhez. Például, hogy a bélproblémákat megold, vagy, hogy régi rossz szokásaidtól megszabadulj (alkohol, cigaretta), vagy hogy új életet kezdj, új életformát alakíts ki. Avagy megújulj!

Böjtök formája:

Több út is létezik. Mindenki a lehetőségeihez képest válassza ki a számára a megfelelőt. Az első fokozat a legkevesebb lemondással jár és ahogy haladunk a fokozatokban, annál nehezebb (nézőpont kérdése)

1. Mellőzük a fehér lisztet, cukrot, kávét, alkoholt, húst, adalékanyagok+félkész ételek
2. Az előzőhöz hozzá jön a gabona mentesség -kenyér mentesség, nyers napok (nyers zöldség, gyümölcs), léböjt napok
3. + teljes állati eredetű ételek: tej, tejtermékek, tojás, zsír (kacsa, liba, disznó)
4. + élesztő mentesség

Ezen kívül létezik ezeknek az egyvelege. Például az első héten már nem eszel húst, cukrot, alkoholt. A második héten kevesebb kenyeret eszel stb. Mindenki saját maga alakíthatja ki egyéni böjtjét. Viszont az is lehet, hogy nem fizikális szinten mondasz le dolgokról, hanem lelki szinten. Például többet meditálsz, imádkozol, mantrázol.
Az a lényege, hogy 40 napon keresztül olyasvalamikről mondj le, ami számodra "kedves", élvezeti dolog. Azért, hogy elérd a belső célodat. Ez sok esetben étrendi változásokról szól, de lehet, hogy Neked "nincs" időd mozgásra, vagy a gyerekeddel foglalkozni, vagy a pároddal beszélgetni. Ekkor ki lehet kapcsolni a TV-t. Mellőzni 40 napig és helyette olvasni, beszélgetni, sétálni, elmenni új mozgásformákat kipróbálni.
Több út, több módszer létezik. Dolgozd ki a sajátodat. Minden változásra meg kell érni! Így fejlődünk!
Én a sajátunkat fogom itt leírni. Ha úgy érzed, hogy ezt Te is végig szeretnéd csinálni, hajrá (részletek később, a hét folyamán)!

Egyet ne feledj, ha hozzá is kezdesz a böjthöz, előtte kérdezd ki természetgyógyászodat, orvosodat!

Kezdés 2012. február 24. (a részletekről még írok folyamatosan!)

Megjegyzések

  1. Kedves Melinda! Tőled függetlenül, de én is mostanában döntöttem el, hogy végig csinálom a 40 napot. A "rendes" böjt viszont most szerdán 22-én, nem 24-én kezdődik, úgyhogy én 2 nappal hamarabb indulok be :-) Az én lemondásom a kávé, az édes nasi és a hús lesz, pénteken szigorúan (élő ételekkel), vasárnap pedig nem tartom, ahogy eredetileg sem tartják. Mindenesetre várom a napokat :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Melinda! Teljesen igazad van, szerdán kezdődik a böjt, viszont még van a csütörtök (torkos csütörtök), amikor régen megették a hús maradékokat. Mivel nálunk a pénteki kezdés lett megszavazva, így 24-én kezdjük.
      Sok Sikert!:-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!