Ilyenkor, amikor közeledik a Karácsony, előkerülnek a régi receptek, amelyek ennek az Ünnepnek a hangulatát hozzák magukkal. Most egy mézes puszedlit készítettem, természetesen cukor-, adalékanyag-, fehér liszt mentesen.
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt,
- 3 evőkanál méz,
- 1 evőkanál gyümölcscukor,
- fahéj, szegfűszeg,
- aszalványok: ribizli, áfonya, mazsola, stb. ki hogy szereti bármilyen aszalványt bele lehet tenni
- maréknyi dió (megpirítva, összetörve)
- sütőpor
- 15 dkg vaj
- langyos víz, vagy tej (lehet kókusztej is, azzal még finomabb és bele egy kis kókuszzsír a vaj helyett!)
- 5 dkg vaj
- 1 ev. gyümölcscukor
Díszítés: kókuszreszelék
A tejet fellangyosítjuk és beletesszük a zsiradékot és a fűszereket és az aszalványokat. Kicsit melegítjük, hogy az aszalványok "megteljenek" az ízekkel, így sokkal finomabb lesz a sütink.
A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a mézzel, gyümölcscukorral, és az aprított dióval, sütőporral (adalékmentes).
Végül az egészet összekeverjük és ha túlságosan kemény lenne, akkor vagy vízzel, vagy tejjel, vagy kókusztejjel lazítunk rajta.
Kezünk segítségével gombócokat formálunk és a tepsi alján elnyomogatjuk.
150 fokos sütőben készre sütjük.
Amikor langyos, akkor belemártjuk a mázba az alját (máz: gőz felett összeolvasszuk az összetevőket). Ha marad, akkor a tetejére is csorgatunk belőle és kókuszreszelékkel meghintjük.
Jó Étvágyat!
Hozzávalók:
- 25 dkg fehér tönköly liszt,- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt,
- 3 evőkanál méz,
- 1 evőkanál gyümölcscukor,
- fahéj, szegfűszeg,
- aszalványok: ribizli, áfonya, mazsola, stb. ki hogy szereti bármilyen aszalványt bele lehet tenni
- maréknyi dió (megpirítva, összetörve)
- sütőpor
- 15 dkg vaj
- langyos víz, vagy tej (lehet kókusztej is, azzal még finomabb és bele egy kis kókuszzsír a vaj helyett!)
Máz:
-1 ev. karob por- 5 dkg vaj
- 1 ev. gyümölcscukor
Díszítés: kókuszreszelék
Elkészítés:
A tejet fellangyosítjuk és beletesszük a zsiradékot és a fűszereket és az aszalványokat. Kicsit melegítjük, hogy az aszalványok "megteljenek" az ízekkel, így sokkal finomabb lesz a sütink.
A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a mézzel, gyümölcscukorral, és az aprított dióval, sütőporral (adalékmentes).
Végül az egészet összekeverjük és ha túlságosan kemény lenne, akkor vagy vízzel, vagy tejjel, vagy kókusztejjel lazítunk rajta.
Kezünk segítségével gombócokat formálunk és a tepsi alján elnyomogatjuk.
150 fokos sütőben készre sütjük.
Amikor langyos, akkor belemártjuk a mázba az alját (máz: gőz felett összeolvasszuk az összetevőket). Ha marad, akkor a tetejére is csorgatunk belőle és kókuszreszelékkel meghintjük.
Jó Étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése