Ugrás a fő tartalomra

Mézes-puszedli

Ilyenkor, amikor közeledik a Karácsony, előkerülnek a régi receptek, amelyek ennek az Ünnepnek a hangulatát hozzák magukkal. Most egy mézes puszedlit készítettem, természetesen cukor-, adalékanyag-, fehér liszt mentesen.

Hozzávalók:
- 25 dkg fehér tönköly liszt,
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt,
- 3 evőkanál méz,
- 1 evőkanál gyümölcscukor,
- fahéj, szegfűszeg,
- aszalványok: ribizli, áfonya, mazsola, stb. ki hogy szereti bármilyen aszalványt bele lehet tenni
- maréknyi dió (megpirítva, összetörve)
- sütőpor
- 15 dkg vaj
- langyos víz, vagy tej (lehet kókusztej is, azzal még finomabb és bele egy kis kókuszzsír a vaj helyett!)

Máz:
-1 ev. karob por
- 5 dkg vaj
- 1 ev. gyümölcscukor

Díszítés: kókuszreszelék

Elkészítés:

A tejet fellangyosítjuk és beletesszük a zsiradékot és a fűszereket és az aszalványokat. Kicsit melegítjük, hogy az aszalványok "megteljenek" az ízekkel, így sokkal finomabb lesz a sütink.
A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a mézzel, gyümölcscukorral, és az aprított dióval, sütőporral (adalékmentes).
Végül az egészet összekeverjük és ha túlságosan kemény lenne, akkor vagy vízzel, vagy tejjel, vagy kókusztejjel lazítunk rajta.
Kezünk segítségével gombócokat formálunk és a tepsi alján elnyomogatjuk.
150 fokos sütőben készre sütjük.
Amikor langyos, akkor belemártjuk a mázba az alját (máz: gőz felett összeolvasszuk az összetevőket). Ha marad, akkor a tetejére is csorgatunk belőle és kókuszreszelékkel meghintjük.

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Krumplis fánk (tojás és tej mentesen)

Párom nagy kedvence. Eredetileg mindig tojással és tejjel készítem. Viszont a böjt időszak alatt ezekről is lemondunk. Így megpróbáltam ezek nélkül elkészíteni. Nagy meglepetésemre nem lehet észre venni különbséget! :-) Hozzávalók: - 5 db burgonya - víz - 3 evőkanál őrölt lenmag - 1 evőkanál őrölt szezámmag - pici élesztő - tönköly liszt (felesben a fehérrel) - pici olaj + a sütéshez olaj Elkészítése: - a burgonyát héjában megfőzzük, majd megszabadítva a bundájától összetörjük - teszünk hozzá pici sót - langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzátesszük a burgonyához - hozzátesszük az őrleményeket - annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz - a végén hozzá teszünk egy kis olajat - kinyújtjuk és kiszaggatjuk - olajban kisütjük Ezt a fánkot sósan és édesen is lehet fogyasztani. Sósan önmagában, édesen pedig lekvárral. Jó Étvágyat!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!