Ugrás a fő tartalomra

Zöldséges-nyers kréker

A mostani nyers étel a kréker. Gitta oldalán és könyvében olvastam először a krékerről. Ez egy sós ropogtatni való, ami nagyon egészséges. Lehet kenyér helyett fogyasztani. Mivel mi is próbálunk sok nyers ételt fogyasztani, így beépítettem ezt a fajta sós változatot is az étkezésünkbe. Nagyon jól takarítja belülről a bélrendszerünket, miközben megmaradnak benne az értékes ásványi-és vitaminanyagok, mivel nem sütéssel készül, hanem aszalással!

Összetevői
- én mindig a maradék zöldségeket használom fel hozzá: sárgarépa, fehérrépa, cékla, karalábé stb. arra viszont rájöttem, hogy nem érdemes túl sok összetevőt párosítani, mert akkor eléggé egy fura ízkavalkád jön létre. Most a kedvenc: sárgarápa, cékla
- ezekből a zöldségekből 2-2 darabot konyhai aprítóval összedarabolok
- szezámmagot és lenmagot összedarálok kávédarálón. A mennyisége attól függ, hogy mennyi lett a zöldség rész. Én ugyanannyi zöldséget és masszát keverek össze. A darált magvakat felöntöm vízzel, hagyom, hogy dagadjon.
- Ha sietnem kell, akkor nem várok és összekeverem a zöldségekkel a masszát és amennyi vizet felvesz, annyit öntök hozzá.
- Ha van időm, akkor kb. 1-2 órára hagyom áztatni a vízben és utána keverem csak össze.
- ízesítem friss petrezselyemmel, sóval
- az aszalógép tálcáira egyenletesen elosztom és egyből bejelölöm rajta a kockákat, amelyek a kréker alakját formázzák.
- készre aszalom. Sok idő kell hozzá. Ez függ a levegő páratartalmától és a kréker víztartalmától. Azért aszalom, hogy benne maradjon minden értékes anyag! Ettől lesz nyers étel!
Nekünk ez az adag (3-an vagyunk), kb. 1-2 hétre elegendő. Ezt rágcsálgatjuk délután vagy este!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Krumplis fánk (tojás és tej mentesen)

Párom nagy kedvence. Eredetileg mindig tojással és tejjel készítem. Viszont a böjt időszak alatt ezekről is lemondunk. Így megpróbáltam ezek nélkül elkészíteni. Nagy meglepetésemre nem lehet észre venni különbséget! :-) Hozzávalók: - 5 db burgonya - víz - 3 evőkanál őrölt lenmag - 1 evőkanál őrölt szezámmag - pici élesztő - tönköly liszt (felesben a fehérrel) - pici olaj + a sütéshez olaj Elkészítése: - a burgonyát héjában megfőzzük, majd megszabadítva a bundájától összetörjük - teszünk hozzá pici sót - langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzátesszük a burgonyához - hozzátesszük az őrleményeket - annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz - a végén hozzá teszünk egy kis olajat - kinyújtjuk és kiszaggatjuk - olajban kisütjük Ezt a fánkot sósan és édesen is lehet fogyasztani. Sósan önmagában, édesen pedig lekvárral. Jó Étvágyat!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!