Ugrás a fő tartalomra

Zöldséges-nyers kréker

A mostani nyers étel a kréker. Gitta oldalán és könyvében olvastam először a krékerről. Ez egy sós ropogtatni való, ami nagyon egészséges. Lehet kenyér helyett fogyasztani. Mivel mi is próbálunk sok nyers ételt fogyasztani, így beépítettem ezt a fajta sós változatot is az étkezésünkbe. Nagyon jól takarítja belülről a bélrendszerünket, miközben megmaradnak benne az értékes ásványi-és vitaminanyagok, mivel nem sütéssel készül, hanem aszalással!

Összetevői
- én mindig a maradék zöldségeket használom fel hozzá: sárgarépa, fehérrépa, cékla, karalábé stb. arra viszont rájöttem, hogy nem érdemes túl sok összetevőt párosítani, mert akkor eléggé egy fura ízkavalkád jön létre. Most a kedvenc: sárgarápa, cékla
- ezekből a zöldségekből 2-2 darabot konyhai aprítóval összedarabolok
- szezámmagot és lenmagot összedarálok kávédarálón. A mennyisége attól függ, hogy mennyi lett a zöldség rész. Én ugyanannyi zöldséget és masszát keverek össze. A darált magvakat felöntöm vízzel, hagyom, hogy dagadjon.
- Ha sietnem kell, akkor nem várok és összekeverem a zöldségekkel a masszát és amennyi vizet felvesz, annyit öntök hozzá.
- Ha van időm, akkor kb. 1-2 órára hagyom áztatni a vízben és utána keverem csak össze.
- ízesítem friss petrezselyemmel, sóval
- az aszalógép tálcáira egyenletesen elosztom és egyből bejelölöm rajta a kockákat, amelyek a kréker alakját formázzák.
- készre aszalom. Sok idő kell hozzá. Ez függ a levegő páratartalmától és a kréker víztartalmától. Azért aszalom, hogy benne maradjon minden értékes anyag! Ettől lesz nyers étel!
Nekünk ez az adag (3-an vagyunk), kb. 1-2 hétre elegendő. Ezt rágcsálgatjuk délután vagy este!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!