Ugrás a fő tartalomra

Házi rétes

Az alábbi receptet legalább 5 éve keresem, kutatom. Kerestem azt a receptet, amelyet én is el tudom készíteni könnyedén és a siker nem marad el! Az egyik ismerősömnek Köszönöm a receptet! :-)
Azt nem mondanám, hogy gyorsan készen van, azt sem, hogy olyan lenne, mint a szorzótábla, de nagyon-nagyon-nagyon finom!! :-))
Nos, ez nem más, mint az igazi házi rétes. Na de, nem teljesen, egy kis "csalással".
Lássunk is hozzá!

Tészta eredeti receptje:
- 1 kg liszt,
- 3-4 dl tejföl,
- 1 evőkanál ecet,
- 70 dkg háj,
- sós langyos víz
- 1 db tojás sárgája

Az én átreformált receptem:
- 1 kg tönköly fehér liszt
- 4 dl tejföl,
- 1 evőkanál almaecet,
- 70 dkg vaj/kókuszzsír/zsír (én vajat használtam)
- sós langyos víz

Elkészítése:
- a sok zsiradékhoz teszünk egy kicsit a liszt részből és összegyúrjuk
- a sok liszthez teszünk a zsiradék részéből
- a lisztes részhez hozzátesszük az ecetet, tejfölt és annyi langyos sós vizet, hogy egy laza tésztát kapjunk.
- A tésztát kinyújtjuk és a zsiradék részt szétkenjük rajta
- ezek után jön a hajtogatás. Én mindig "összecsomagolom". Tehát félbe és még egyszer félbe és hagyom állni. Ezt megismétlem még kétszer.
- Ez a mennyiség összesen 12 rúd réteshez elegendő.
- az adagokat pedig az utolsó állás után egy téglalapra kinyújtjuk, de ne vékonyra! Ezek után felosztjuk 12 egyenlő részre.
- a maradékot le is lehet fagyasztani és mindig elővenni, amikor sütünk.

Felhasználás:
- a réteslapot kinyújtjuk. Na de nem túl nagyra, csak akkorára, hogy a töltelék a közepére férjen és a két végét egymásra tudjuk hajtani, hogy a tölteléket ellepje.
- a közepére halmozzuk a tölteléket. (én most készítettem egy almás-mandulásat, túrós-zabkorpás-mazsolásat, és a nagy kedvenc a gesztenyés-meggyes!)
- a két végét a tésztának egymásra hajtjuk és megfordítjuk, hogy úgy kerüljön a tepsire, hogy a sima fele legyen felül.
- beletesszük a tepsibe
- a recept szerint tojássárgájával kell megkenni a tetejét, de én egyszerűen mézes-vízzel kentem meg. :-)
- 150 fokon készre sütöttem

Az eredmény egy több rétegű, könnyű rétes, ami nem vastag, és úgy tűnik, mintha "lebegtettük" volna, de nem! Ez titka! :-)

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!