Az alábbi receptet legalább 5 éve keresem, kutatom. Kerestem azt a receptet, amelyet én is el tudom készíteni könnyedén és a siker nem marad el! Az egyik ismerősömnek Köszönöm a receptet! :-)
Azt nem mondanám, hogy gyorsan készen van, azt sem, hogy olyan lenne, mint a szorzótábla, de nagyon-nagyon-nagyon finom!! :-))
Nos, ez nem más, mint az igazi házi rétes. Na de, nem teljesen, egy kis "csalással".
Lássunk is hozzá!
- 3-4 dl tejföl,
- 1 evőkanál ecet,
- 70 dkg háj,
- sós langyos víz
- 1 db tojás sárgája
- 4 dl tejföl,
- 1 evőkanál almaecet,
- 70 dkg vaj/kókuszzsír/zsír (én vajat használtam)
- sós langyos víz
- a sok liszthez teszünk a zsiradék részéből
- a lisztes részhez hozzátesszük az ecetet, tejfölt és annyi langyos sós vizet, hogy egy laza tésztát kapjunk.
- A tésztát kinyújtjuk és a zsiradék részt szétkenjük rajta
- ezek után jön a hajtogatás. Én mindig "összecsomagolom". Tehát félbe és még egyszer félbe és hagyom állni. Ezt megismétlem még kétszer.
- Ez a mennyiség összesen 12 rúd réteshez elegendő.
- az adagokat pedig az utolsó állás után egy téglalapra kinyújtjuk, de ne vékonyra! Ezek után felosztjuk 12 egyenlő részre.
- a maradékot le is lehet fagyasztani és mindig elővenni, amikor sütünk.
- a közepére halmozzuk a tölteléket. (én most készítettem egy almás-mandulásat, túrós-zabkorpás-mazsolásat, és a nagy kedvenc a gesztenyés-meggyes!)
- a két végét a tésztának egymásra hajtjuk és megfordítjuk, hogy úgy kerüljön a tepsire, hogy a sima fele legyen felül.
- beletesszük a tepsibe
- a recept szerint tojássárgájával kell megkenni a tetejét, de én egyszerűen mézes-vízzel kentem meg. :-)
- 150 fokon készre sütöttem
Az eredmény egy több rétegű, könnyű rétes, ami nem vastag, és úgy tűnik, mintha "lebegtettük" volna, de nem! Ez titka! :-)
Jó Étvágyat!
Azt nem mondanám, hogy gyorsan készen van, azt sem, hogy olyan lenne, mint a szorzótábla, de nagyon-nagyon-nagyon finom!! :-))
Nos, ez nem más, mint az igazi házi rétes. Na de, nem teljesen, egy kis "csalással".
Lássunk is hozzá!
Tészta eredeti receptje:
- 1 kg liszt,- 3-4 dl tejföl,
- 1 evőkanál ecet,
- 70 dkg háj,
- sós langyos víz
- 1 db tojás sárgája
Az én átreformált receptem:
- 1 kg tönköly fehér liszt- 4 dl tejföl,
- 1 evőkanál almaecet,
- 70 dkg vaj/kókuszzsír/zsír (én vajat használtam)
- sós langyos víz
Elkészítése:
- a sok zsiradékhoz teszünk egy kicsit a liszt részből és összegyúrjuk- a sok liszthez teszünk a zsiradék részéből
- a lisztes részhez hozzátesszük az ecetet, tejfölt és annyi langyos sós vizet, hogy egy laza tésztát kapjunk.
- A tésztát kinyújtjuk és a zsiradék részt szétkenjük rajta
- ezek után jön a hajtogatás. Én mindig "összecsomagolom". Tehát félbe és még egyszer félbe és hagyom állni. Ezt megismétlem még kétszer.
- Ez a mennyiség összesen 12 rúd réteshez elegendő.
- az adagokat pedig az utolsó állás után egy téglalapra kinyújtjuk, de ne vékonyra! Ezek után felosztjuk 12 egyenlő részre.
- a maradékot le is lehet fagyasztani és mindig elővenni, amikor sütünk.
Felhasználás:
- a réteslapot kinyújtjuk. Na de nem túl nagyra, csak akkorára, hogy a töltelék a közepére férjen és a két végét egymásra tudjuk hajtani, hogy a tölteléket ellepje.- a közepére halmozzuk a tölteléket. (én most készítettem egy almás-mandulásat, túrós-zabkorpás-mazsolásat, és a nagy kedvenc a gesztenyés-meggyes!)
- a két végét a tésztának egymásra hajtjuk és megfordítjuk, hogy úgy kerüljön a tepsire, hogy a sima fele legyen felül.
- beletesszük a tepsibe
- a recept szerint tojássárgájával kell megkenni a tetejét, de én egyszerűen mézes-vízzel kentem meg. :-)
- 150 fokon készre sütöttem
Az eredmény egy több rétegű, könnyű rétes, ami nem vastag, és úgy tűnik, mintha "lebegtettük" volna, de nem! Ez titka! :-)
Jó Étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése