Karácsonyi hangulathoz hozzá tartozik a mézes kalács és a gyümölcskenyér készítés. Most egy olyan kenyeret sütöttem, ami egy hét után is finom és puha marad!
- 150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 evőkanál amaránt mag
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl tej
- pici élesztő
- aszalványok: mazsola, ribizli, áfonya, dió
- tetejére kókuszreszelék+kókuszzsír
- 2 evőkanál gyümölcscukor
- 1 tk. méz
- fahéj, szegfűszeg, gyömbér
- a liszthez hozzátesszük a fűszereket és az amaránt magot
- az egészet összegyúrjuk - lágy tésztát kell, hogy kapjunk
- hagyjuk 20 percig állni
- őzgerinc formát kivajazunk és beletesszük a tésztát
-.150 fokon kisütjük
- amikor langyos, akkor rátesszük a "mázt"
- a kókuszzsírt összemelegítjük a kókuszreszelékkel és egyszerűen a kenyér tetejére almozzuk.
- a kókuszzsírt jól beszívja a tészta ettől lesz még egy hét múlva is finom omlós!
Jó Étvágyat!
Hozzávalók:
- 150 g fehér tönköly liszt- 150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 evőkanál amaránt mag
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl tej
- pici élesztő
- aszalványok: mazsola, ribizli, áfonya, dió
- tetejére kókuszreszelék+kókuszzsír
- 2 evőkanál gyümölcscukor
- 1 tk. méz
- fahéj, szegfűszeg, gyömbér
Elkészítése:
- a tejet a cukorral, mézzel, aszalványokkal, vajjal összemelegítjük és hozzáadjuk az élesztőt- a liszthez hozzátesszük a fűszereket és az amaránt magot
- az egészet összegyúrjuk - lágy tésztát kell, hogy kapjunk
- hagyjuk 20 percig állni
- őzgerinc formát kivajazunk és beletesszük a tésztát
-.150 fokon kisütjük
- amikor langyos, akkor rátesszük a "mázt"
- a kókuszzsírt összemelegítjük a kókuszreszelékkel és egyszerűen a kenyér tetejére almozzuk.
- a kókuszzsírt jól beszívja a tészta ettől lesz még egy hét múlva is finom omlós!
Jó Étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése