Ugrás a fő tartalomra

Forró csoki

Az Ünnepekben jól esik délutánonként egy kis felmelegítő ital. A gyógyteák mellett imádom a forró csokoládét.

Nagyon régen ittam egy bolti forró csokit, ami zacskós volt. Ízlett is meg nem is. Az édesítő íze nem tetszett, de a csokié igen.
A hónapokban megnéztem, hogy mit is tartalmaz a bolti...

Aztán kerestem a neten csokis recepteket. Valamelyik ízlett, de semelyik sem adta vissza azt a krémes ízt, amit vártam tőle.

Elkezdtem kísérletezni és ez lett belőle! Nyami! Egészséges és krémes forró csokoládé!

Hozzávalók:
- 2 dl tej (lehet rizstej, kókusztej, tehéntej)
- 2 teáskanál kukorica keményítő (ettől lesz krémes)
- 2 teáskanál gyümölcscukor
- 1 kocka 90%-os étkcsoki
ez az alaprecept

Elkészítése:
- a tejet feltesszük a csokival
- felmelegszik, akkor hozzátesszük a keményítőt a cukorral
- egyet "rottyan" és kész. A keményítőt nem szabad főzni, mert akkor "szétesik" és nem sűrít.

- lehet a tetejére pirított mandulát tenni
- a csoki részébe őrölt erős pirospaprikát/ reszelt gyömbért/fahéjat/esetleg merészek konyakot, pálinkát :-)
- lehet még az egészséges részét turbózni egy evőkanál kókuszzsírral! de akkor kókusztejjel kell, hogy készítsük a csokinkat
- gyerekeknek csoki helyett tehetünk bele karob port!

Tehát csak is a fantáziánk szab határt! :-)

Így Kívánok minden Kedves Olvasómnak Boldog Új Évet!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!