Ugrás a fő tartalomra

Túró rudi

Egyszerűen megunhatatlan számomra a túró rudi! Nagyon szeretem, és olykor-olykor én is elcsábulok a boltokban. Annak ellenére, hogy tudom, hogy milyen dolgokat tartalmaz...
Így kísérleteztem, olvastam más blogokon recepteket, de egyik sem adta vissza azt a könnyed, lágy, finom ízt, amit a bolti.
Most viszont sikerült! Isteni finom, és egészséges lett! Ezt kapja a kisfiam is!

Hozzávalók:

- 250 g túró
- 3 evőkanál utifűmag héj
- 2 evőkanál zabkorpa
- 2 teáskanál gyümölcscukor
- pici citromlé (héj nem kell bele, mert nagyon kesernyés lesz!)
- fél pohár joghurt - sokat szeretnénk, akkor egész is mehet bele, de akkor több kell az utifűmaghéjból és a zabkorpából is!

Máz:
felnőtteknek: 70-90 % étcsoki - 2-3 kocka felolvasztva vízgőz felett egy kis kókuszzsírral
gyerekeknek: 1-2 evőkanál karob por, 1-2 evőkanál kókuszzsír, 2 teáskanál gyümölcscukor

Elkészítése:
- a túrót a joghurttal, cukorral, citromlével összekeverjük
- hozzáadjuk a sűrűsítő anyagokat: utifűmag héjat és a zabkorpát
- várunk vele 5 percet és ha még híg lenne akkor teszünk a sűrűsítő anyagokból
- vizes kézzel túró rudikat formálunk és sütőpapíros tányérra tesszük
- 10 percre betesszük a hűtűbe
- közben elkészítjük a mázt: összetevőket egyszerűen vízgőz felett összemelegítjük
- a túró rudikat villa segítségével belemártjuk és vissza tesszük a tányérra
- várunk egy kicsit és ismét megforgatjuk a mázban
- addig folytatjuk a műveletet, míg el nem fogy a mázunk
- a kész túró rudikat 20 percre a hűtőbe tesszük és kész!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Krumplis fánk (tojás és tej mentesen)

Párom nagy kedvence. Eredetileg mindig tojással és tejjel készítem. Viszont a böjt időszak alatt ezekről is lemondunk. Így megpróbáltam ezek nélkül elkészíteni. Nagy meglepetésemre nem lehet észre venni különbséget! :-) Hozzávalók: - 5 db burgonya - víz - 3 evőkanál őrölt lenmag - 1 evőkanál őrölt szezámmag - pici élesztő - tönköly liszt (felesben a fehérrel) - pici olaj + a sütéshez olaj Elkészítése: - a burgonyát héjában megfőzzük, majd megszabadítva a bundájától összetörjük - teszünk hozzá pici sót - langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzátesszük a burgonyához - hozzátesszük az őrleményeket - annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz - a végén hozzá teszünk egy kis olajat - kinyújtjuk és kiszaggatjuk - olajban kisütjük Ezt a fánkot sósan és édesen is lehet fogyasztani. Sósan önmagában, édesen pedig lekvárral. Jó Étvágyat!

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!