Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: december, 2011

Forró csoki

Az Ünnepekben jól esik délutánonként egy kis felmelegítő ital. A gyógyteák mellett imádom a forró csokoládét. Nagyon régen ittam egy bolti forró csokit, ami zacskós volt. Ízlett is meg nem is. Az édesítő íze nem tetszett, de a csokié igen. A hónapokban megnéztem, hogy mit is tartalmaz a bolti... Aztán kerestem a neten csokis recepteket. Valamelyik ízlett, de semelyik sem adta vissza azt a krémes ízt, amit vártam tőle. Elkezdtem kísérletezni és ez lett belőle! Nyami! Egészséges és krémes forró csokoládé! Hozzávalók: - 2 dl tej (lehet rizstej, kókusztej, tehéntej) - 2 teáskanál kukorica keményítő (ettől lesz krémes) - 2 teáskanál gyümölcscukor - 1 kocka 90%-os étkcsoki ez az alaprecept Elkészítése: - a tejet feltesszük a csokival - felmelegszik, akkor hozzátesszük a keményítőt a cukorral - egyet "rottyan" és kész. A keményítőt nem szabad főzni, mert akkor "szétesik" és nem sűrít. - lehet a tetejére pirított mandulát tenni - a csoki részébe őr

Egészséges Szaloncukor

Magyar hagyomány, hogy Karácsonykor a fára vagy mellé szaloncukrot teszünk. Viszont ennek a többsége tele van cukorral, adalékanyaggal, ízfokozóval. Most két egészséges nassolni valót osztok meg. Kókuszos szaloncukor - 20 dkg kókuszreszelék - 3 evőkanál kókuszzsír - 2 evőkanál víz - 1 evőkanál rózsavíz Az alapanyagokat egy edénybe összemelegítjük és amikor langyos, akkor megpróbálunk szaloncukrokat formázni. Igen nehéz, mert még a kókuszreszelék morzsálódik, de majd a hidegben össze fogja állítani a kókuszzsír. Hagyjuk megdermedni és csokimázban megforgatjuk. Aszalványos szaloncukor - egy csomag diákcsmege - egy csomag aszalt szilva - egy csomag aszalt sárgabarack - egy csomag áfonya - utifűmag héj kb 2 evőkanál - pici víz - méz - ha kell Az aszalványokat pici vízzel aprítógépben összeaprítjuk. Ha nem elég édes, akkor mézzel ízesítjük. Hozzátesszük az utifűmag héjat, hogy jól összeálljon. Szaloncukrokat készítünk belőle csokiban megforgatjuk, gyerekeknek meg k

Gyümölcs kenyér

Karácsonyi hangulathoz hozzá tartozik a mézes kalács és a gyümölcskenyér készítés. Most egy olyan kenyeret sütöttem, ami egy hét után is finom és puha marad! Hozzávalók: - 150 g fehér tönköly liszt - 150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt - 2 evőkanál amaránt mag - 10 dkg vaj - 0,5 dl tej - pici élesztő - aszalványok: mazsola, ribizli, áfonya, dió - tetejére kókuszreszelék+kókuszzsír - 2 evőkanál gyümölcscukor - 1 tk. méz - fahéj, szegfűszeg, gyömbér Elkészítése: - a tejet a cukorral, mézzel, aszalványokkal, vajjal összemelegítjük és hozzáadjuk az élesztőt - a liszthez hozzátesszük a fűszereket és az amaránt magot - az egészet összegyúrjuk - lágy tésztát kell, hogy kapjunk - hagyjuk 20 percig állni - őzgerinc formát kivajazunk és beletesszük a tésztát -.150 fokon kisütjük - amikor langyos, akkor rátesszük a "mázt" - a kókuszzsírt összemelegítjük a kókuszreszelékkel és egyszerűen a kenyér tetejére almozzuk. - a kókuszzsírt jól beszívja a tészta ettől l

Túró rudi

Egyszerűen megunhatatlan számomra a túró rudi! Nagyon szeretem, és olykor-olykor én is elcsábulok a boltokban. Annak ellenére, hogy tudom, hogy milyen dolgokat tartalmaz... Így kísérleteztem, olvastam más blogokon recepteket, de egyik sem adta vissza azt a könnyed, lágy, finom ízt, amit a bolti. Most viszont sikerült! Isteni finom, és egészséges lett ! Ezt kapja a kisfiam is! Hozzávalók: - 250 g túró - 3 evőkanál utifűmag héj - 2 evőkanál zabkorpa - 2 teáskanál gyümölcscukor - pici citromlé (héj nem kell bele, mert nagyon kesernyés lesz!) - fél pohár joghurt - sokat szeretnénk, akkor egész is mehet bele, de akkor több kell az utifűmaghéjból és a zabkorpából is! Máz: felnőtteknek: 70-90 % étcsoki - 2-3 kocka felolvasztva vízgőz felett egy kis kókuszzsírral gyerekeknek: 1-2 evőkanál karob por, 1-2 evőkanál kókuszzsír, 2 teáskanál gyümölcscukor Elkészítése: - a túrót a joghurttal, cukorral, citromlével összekeverjük - hozzáadjuk a sűrűsítő anyagokat: utifűmag héjat

Magvas tönköly pogácsa

Minden héten kétszer sütök tönkölykenyeret és hetente egyszer egyen pogácsát is, mert mind a két fiú nagyon szereti. Nagyon praktikus, mert uzsonnára, vacsorára almával és finom teával isteni finom! A mostani pogácsa egy magvas tönkölypogácsa. Hozzávalók: - 250 g fehér tönköly liszt - 250 g teljeskiőrlésű tönköly liszt - 1 dl tej - pici élesztő - só - 20 dkg vaj - 2 dl tejföl - lenmag, tökmag, szezámmag, napraforgómag - házi sajt a tetejére Elkészítése: - a tejet a vajjal felmelegítem, teszek hozzá egy kis gyümölcscukrot és az élesztőt - a lisztbe belekeverem a magvakat, sót, tejfölt - hozzáadom a felfuttatott élesztős-tejes-vajas részt - összegyúrom, hogy az edény falától elváljon - egy könnyű tésztát kell, hogy kapjunk - pihentetem 20 percig - majd kinyújtom és hajtogatom - megint pihentet, de most csak 10 percig, ezt megismételem még kétszer - 3 cm vastagra kinyújtom, kiszaggatom - a tetejét megvizezem és rászórom a sajtot - 150 fokos sütőben készre s

Házi rétes

Az alábbi receptet legalább 5 éve keresem, kutatom. Kerestem azt a receptet, amelyet én is el tudom készíteni könnyedén és a siker nem marad el! Az egyik ismerősömnek Köszönöm a receptet! :-) Azt nem mondanám, hogy gyorsan készen van, azt sem, hogy olyan lenne, mint a szorzótábla, de nagyon-nagyon-nagyon finom!! :-)) Nos, ez nem más, mint az igazi házi rétes. Na de, nem teljesen, egy kis "csalással". Lássunk is hozzá! Tészta eredeti receptje: - 1 kg liszt, - 3-4 dl tejföl, - 1 evőkanál ecet, - 70 dkg háj, - sós langyos víz - 1 db tojás sárgája Az én átreformált receptem: - 1 kg tönköly fehér liszt - 4 dl tejföl, - 1 evőkanál almaecet, - 70 dkg vaj/kókuszzsír/zsír (én vajat használtam) - sós langyos víz Elkészítése: - a sok zsiradékhoz teszünk egy kicsit a liszt részből és összegyúrjuk - a sok liszthez teszünk a zsiradék részéből - a lisztes részhez hozzátesszük az ecetet, tejfölt és annyi langyos sós vizet, hogy egy laza tésztát kapjunk. - A tészt

Luca napi szokások 3.

Luca napi szokások 2.

Luca napi szokások 1.

Mézes-puszedli

Ilyenkor, amikor közeledik a Karácsony, előkerülnek a régi receptek, amelyek ennek az Ünnepnek a hangulatát hozzák magukkal. Most egy mézes puszedlit készítettem, természetesen cukor-, adalékanyag-, fehér liszt mentesen. Hozzávalók: - 25 dkg fehér tönköly liszt, - 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt, - 3 evőkanál méz, - 1 evőkanál gyümölcscukor, - fahéj, szegfűszeg, - aszalványok: ribizli, áfonya, mazsola, stb. ki hogy szereti bármilyen aszalványt bele lehet tenni - maréknyi dió (megpirítva, összetörve) - sütőpor - 15 dkg vaj - langyos víz, vagy tej (lehet kókusztej is, azzal még finomabb és bele egy kis kókuszzsír a vaj helyett!) Máz: -1 ev. karob por - 5 dkg vaj - 1 ev. gyümölcscukor Díszítés: kókuszreszelék Elkészítés: A tejet fellangyosítjuk és beletesszük a zsiradékot és a fűszereket és az aszalványokat. Kicsit melegítjük, hogy az aszalványok "megteljenek" az ízekkel, így sokkal finomabb lesz a sütink. A lisztet átszitáljuk és összekeverjü

Zöldséges-nyers kréker

A mostani nyers étel a kréker. Gitta oldalán és könyvében olvastam először a krékerről. Ez egy sós ropogtatni való, ami nagyon egészséges. Lehet kenyér helyett fogyasztani. Mivel mi is próbálunk sok nyers ételt fogyasztani, így beépítettem ezt a fajta sós változatot is az étkezésünkbe. Nagyon jól takarítja belülről a bélrendszerünket, miközben megmaradnak benne az értékes ásványi-és vitaminanyagok, mivel nem sütéssel készül, hanem aszalással! Összetevői - én mindig a maradék zöldségeket használom fel hozzá: sárgarépa, fehérrépa, cékla, karalábé stb. arra viszont rájöttem, hogy nem érdemes túl sok összetevőt párosítani, mert akkor eléggé egy fura ízkavalkád jön létre. Most a kedvenc: sárgarápa, cékla - ezekből a zöldségekből 2-2 darabot konyhai aprítóval összedarabolok - szezámmagot és lenmagot összedarálok kávédarálón. A mennyisége attól függ, hogy mennyi lett a zöldség rész. Én ugyanannyi zöldséget és masszát keverek össze. A darált magvakat felöntöm vízzel, hagyom, hogy dagad