Ugrás a fő tartalomra

Megfázás, influenza várandósság alatt



Az elmúlt napokban szinte izzik a telefonom. A kérdések mindig ugyanazok: " Várandós vagyok, az X. hétben, influenzás vagyok. Mit tegyek?"
http://www.nlcafe.hu
Nos ilyenkor kérdés az, hogy:
- szed- a várandós valamilyen gyógyszert?
- lázas-e?

A természet patikája számtalan megoldást nyújthat ebben az esetben is! Viszont sok gyógynövényt nem szabad a várandósság alatt szedni, hiszen mellékhatással bírhat ebben az időszakban!
Most csak általánosságban írok le dolgokat, amelyek nem helyettesítik fitoterapeutával és orvossal való konzultációt!

Abból induljunk ki, hogy a kismama még nem szed semmit, akkor:
- amíg jobban nem lesz nincs: hús, tejtermék! Főleg levesek, kásák fogyasztása ajánlatos!
- meg kell növelni a folyadékbevitelt. Itt a vízre gondolok: napi minimum 2 liter. Főleg délelőtt bevinni a víz nagy részét!
- gyömbéres tea napi 2 csészényi: 2 dl vízben felteszünk pár vékonyra szelt gyömbért, főzzük 2-3 percig, majd állni hagyjuk még 5 percig. Ha már langyos, akkor facsarunk bele fél citrom levét és mézzel ízesítjük.
- gyógyteakeverék: itt érdemes megjegyeznem, hogy a kakukkfű a kismamák életében tiltó listán van, viszont itt most csak kis mennyiségben és gyógyteakeverékben szerepel!
Egy adag: 0,5 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál kamilla, 1 teáskanál citromfű, 1 teáskanál bodza, 1 teáskanál borsmenta, 2 teáskanál hárs, 2 teáskanál mozsárban összezúzott csipkebogyó. Ezt a keveréket 4dl vízzel leforrázzuk, 10 percet hagyjuk állni. Ezt a teát max. 3 óra alatt fogyasszuk el! Lehet ízesíteni mézzel, de ha lehet, akkor anélkül fogyasszuk! Naponta 2-szer.
- Echinacea csepp - alkoholmentes! 2 óránként 20 csepp folyadékban feloldani. Ha pedig torokfájás is van, akkor mézben kell feloldani a kivonatot. Utána nem szabad inni 30 percig.
- naponta 2X fülgyertyázás
- pihenés!

Megjegyzés: a fenti felsorolás egy példa! Nem veszi figyelembe az egyéni érzékenységet!

Láz esetén keresd fel orvosodat!

Jobbulást!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!