Szeretem a túrót, szeretem a mandulát, szeretem a zabpelyhet... nos, ebben a tortában mindezek megtalálhatóak!
Tészta
- 250 g vaj,
- 2 evőkanál gyümölcscukor,
- 3 evőkanál aprított mandula
- zabpehelyliszt, amennyit felvesz...
Töltelék
- 75 dkg túró,
- 1 pohár kis tejföl,
- 3 evőkanál kukorica keményítő,
- bio vanília,
- kis tej,
-3 evőkanál gyümölcscukor
- 2 tojás
A tetejére 5 evőkanál tejben 5 dkg vaj és 100 g mandula 2 evőkanál mézzel összekeverve.
Elkészítése:
- a tészta alapjait összekeverjük. A 2/3-át a tortaforma aljába tesszük.
- a tölteléket egyszerűen összeturmixoljuk. Igen, egy tálba tesszük és egyszerűen csomómentesre botmixerrel összekeverjük!
- a tészta tetejére öntjük a tölteléket
- a tetejére formázzuk a tészta maradékát
- betesszük a sütőbe 150 fokra állítjuk
- 10 perc után kivesszük és a tetejére a mandulást tetőt ráöntjük és készre sütjük.
Nagyon finom! Szülinapi tortának is nagyon jó!
Hozzávalók:
Tészta
- 250 g vaj,
- 2 evőkanál gyümölcscukor,
- 3 evőkanál aprított mandula
- zabpehelyliszt, amennyit felvesz...
Töltelék
- 75 dkg túró,
- 1 pohár kis tejföl,
- 3 evőkanál kukorica keményítő,
- bio vanília,
- kis tej,
-3 evőkanál gyümölcscukor
- 2 tojás
A tetejére 5 evőkanál tejben 5 dkg vaj és 100 g mandula 2 evőkanál mézzel összekeverve.
Elkészítése:
- a tészta alapjait összekeverjük. A 2/3-át a tortaforma aljába tesszük.
- a tölteléket egyszerűen összeturmixoljuk. Igen, egy tálba tesszük és egyszerűen csomómentesre botmixerrel összekeverjük!
- a tészta tetejére öntjük a tölteléket
- a tetejére formázzuk a tészta maradékát
- betesszük a sütőbe 150 fokra állítjuk
- 10 perc után kivesszük és a tetejére a mandulást tetőt ráöntjük és készre sütjük.
Nagyon finom! Szülinapi tortának is nagyon jó!
Mekkora tortaforma szükséges ehhez a mennyiséghez?
VálaszTörlésEzt a kicsiben készítettem el, ekkor lesz magas, de ha nagyobban sütöd meg, akkor laposabb lesz.
TörlésSajnos nem sikerült...maga a tészta egy massza maradt sütést követően is, pedig tettem hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, és simán kifolyt a tészta vajtartalma a sütőben.
VálaszTörlésBiztos nem kell bele egy tojás, hogy összefogja? mivel a zabpehelylisztnek még a gluténtartalma sem tud ebben segíteni, mivel nincs neki...
Sajnos, hogy meddig kell sütni, nem derült ki, így sütöttem amíg már jól megbarnult a tetején a mandula, de így is több mint egy órát volt benn a sütőben, mégsem maradt "talpon" ...:( valami ötlet, hogy mehetett félre? köszönöm!
Több helyen is elcsúszhat ez a süti:
Törlés- a zabpehelynek nincs nagy kötő képessége, de amennyi van, azt ki lehet használni, úgy, hogy ha kikeveri az ember a tésztát, állni hagyja kb. 10-15 percet. Ekkor köt egy kicsit. Jól lehet ilyenkor látni, hogy kell-e még bele liszt, vagy sem. Tojás nem kell bele. Ha nagyon aggódsz, akkor én legfeljebb tönköly fehér lisztet tennék hozzá 3-4 evőkanálnyit.
- ha pedig a tészta masszája elkészült, akkor belenyomkodod a torta aljába, oldalába, megszurkálod villával, és elősütöd 5-10 percig 150 fokon, majd utána teszed rá a krémet+tetejét. Majd megint megszurkálod, beteszed, 10 perc után pedig a mandulát teszed rá.
Ha ezeket figyelembe veszed meg kell, hogy maradjon talpon. :-)
Remélem, hogy a következő sikerülni fog :-)