Ugrás a fő tartalomra

Jóga Nap - 2011. június 4.

Rövid beszámoló a hétvégi Jóga Napról:

Nagy várakozással, készüléssel vágtam bele ebbe a napba. Már két évvel ezelőtt is tartottam egy hasonló napot, de akkor csak a bölcskeiket és a dunaföldvári jógázókat hívtam meg. Most úgy láttam a legjobbnak, ha pont e nap alkalmából azoknak is betekintést nyújthatok a jóga világába, akik talán még csak hírről hallottak-láttak róla.

A csapat nagyon jó volt! Érkeztetek Kecskemétről, Izsákról, Soltról, Dunaföldvárról, Bölcskéről és Paksról! Összesen 17-en jöttünk össze - természetesen beleszámítva a két kis növendéket is! :-)
A gyülekezőt délelőtt 10 órára tűztem ki, hogy mindenki bőven túl legyen a reggelin! :-)
Készültem házi készítésű bodza szörppel, tisztított vízzel, friss citromfű-bodza teával.

Miután összejöttünk, úgy láttam jónak, hogy ha egymásnak egy kicsit bemutatkozunk, hiszen annyi helyről érkeztünk.
Erre napra szép időt kértem az Angyaloktól, és jól be is fűtöttek nekünk!
Így el is kezdtünk jógázni :-)
Több kép nem készült a jógázásról, mert mivel nagyon jó volt az idő, mindenkiről szakadt a víz és egyes pozitúrákat már nem tudták a többiek kellő ideig kitartani.
Ebéd előtt felkészítettük az emésztésünket az egészséges étel befogadására.
Majd kértem egy kis segítséget a saláta összeállításában, addig én kifőztem a bio tönköly tésztát.
Sajnos az ebédről nem készült kép...amikor én szerettem volna lefotózni, addigra már azt vettem észre, hogy elfogyott... .-)
A menü: Pácolt sült szejtán csíkok fehérboros gomba mártással, tönköly tésztával és salátával.
A desszert: zabpehely szelet bodza lekvárral.

A babáknak: Bio spenót főzelék, és köles-alma desszert
Azért volt egy kis szünet is, s addig sem tétlenkedtek a résztvevők!

De akadtak olyanok is, akik inkább pihentek és beszélgettek :-)

Ebéd után elindultunk sétálni. Ekkor még nem tudták, hogy egy közel két órás sétára megyünk :-)) Közben ismerkedtünk a gyógynövényekkel és azok hatásaival :-))
Visszatérve a csapat leszavazta a délutáni jógát, így meditáltunk, és beszélgettünk. A program fél hét magasságában fejeződött be.
Remélem rajtam kívül is jól éreztétek magatokat!

Akik lemaradtak, ne aggódjanak, mert idén még lesz! Ősszel!! :-))

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!