Ugrás a fő tartalomra

Mandulás túró torta

Szeretem a túrót, szeretem a mandulát, szeretem a zabpelyhet... nos, ebben a tortában mindezek megtalálhatóak!

Hozzávalók:

Tészta
- 250 g vaj,
- 2 evőkanál gyümölcscukor,
- 3 evőkanál aprított mandula
- zabpehelyliszt, amennyit felvesz...

Töltelék
- 75 dkg túró,
- 1 pohár kis tejföl,
- 3 evőkanál kukorica keményítő,
- bio vanília,
- kis tej,
-3 evőkanál gyümölcscukor
- 2 tojás

A tetejére 5 evőkanál tejben 5 dkg vaj és 100 g mandula 2 evőkanál mézzel összekeverve.

Elkészítése:

- a tészta alapjait összekeverjük. A 2/3-át a tortaforma aljába tesszük.
- a tölteléket egyszerűen összeturmixoljuk. Igen, egy tálba tesszük és egyszerűen csomómentesre botmixerrel összekeverjük!
- a tészta tetejére öntjük a tölteléket
- a tetejére formázzuk a tészta maradékát
- betesszük a sütőbe 150 fokra állítjuk
- 10 perc után kivesszük és a tetejére a mandulást tetőt ráöntjük és készre sütjük.

Nagyon finom! Szülinapi tortának is nagyon jó!

Megjegyzések

  1. Mekkora tortaforma szükséges ehhez a mennyiséghez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a kicsiben készítettem el, ekkor lesz magas, de ha nagyobban sütöd meg, akkor laposabb lesz.

      Törlés
  2. Sajnos nem sikerült...maga a tészta egy massza maradt sütést követően is, pedig tettem hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, és simán kifolyt a tészta vajtartalma a sütőben.
    Biztos nem kell bele egy tojás, hogy összefogja? mivel a zabpehelylisztnek még a gluténtartalma sem tud ebben segíteni, mivel nincs neki...

    Sajnos, hogy meddig kell sütni, nem derült ki, így sütöttem amíg már jól megbarnult a tetején a mandula, de így is több mint egy órát volt benn a sütőben, mégsem maradt "talpon" ...:( valami ötlet, hogy mehetett félre? köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Több helyen is elcsúszhat ez a süti:
      - a zabpehelynek nincs nagy kötő képessége, de amennyi van, azt ki lehet használni, úgy, hogy ha kikeveri az ember a tésztát, állni hagyja kb. 10-15 percet. Ekkor köt egy kicsit. Jól lehet ilyenkor látni, hogy kell-e még bele liszt, vagy sem. Tojás nem kell bele. Ha nagyon aggódsz, akkor én legfeljebb tönköly fehér lisztet tennék hozzá 3-4 evőkanálnyit.
      - ha pedig a tészta masszája elkészült, akkor belenyomkodod a torta aljába, oldalába, megszurkálod villával, és elősütöd 5-10 percig 150 fokon, majd utána teszed rá a krémet+tetejét. Majd megint megszurkálod, beteszed, 10 perc után pedig a mandulát teszed rá.
      Ha ezeket figyelembe veszed meg kell, hogy maradjon talpon. :-)
      Remélem, hogy a következő sikerülni fog :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!