Ugrás a fő tartalomra

Meggyes-vaníliás torta - növényi

A nyáron ünnepeltünk kisebbik kisfiamnak a születésnapját (2.). Mivel nem tudom, hogy milyen tortát készítsek, így megkérdeztem a nagyobbikat, hogy mi legyen. Mire ő azt mondta, hogy legyen gyümölcs torta. Így lett ez az isteni finom, meggyes-vanliás torta, ami semmilyen állati eredetű dolgot nem tartalmaz: tojást, tejet, vajat, tejszínt sem! (gyorsan elfogyott) :-)

Alap 2 db piskóta lap, amelynek a recptje: Vegán piskóta én az egész adagot 3 lapban osztottam el.

Krém:
- 1 liter növényi tej (nálam mandula-rizstej volt)
- 2 evőkanál burgonya keményítő,
- 4 evőkanál tönköly fehér liszt
- vanília
- 1 bio citrom leve és reszelt héja
- 3 evőkanál stivia-elitrit keverék
- csipet kurkuma
- 3 dl kókusztejszín
+ kb. 5-10 dkg meggybefőtt és kb. 1-2 dl meggylé, 1 teáskanál agar-agar


Elkészítése:
- először a piskótát készítjük el.
- a krémhez a keményítőt, lisztet, vaníliát, cukrot, kurkumát összekeverjük, majd még a hideg tejbe rakjuk. Az egészet felforraljuk és ha nem elég sűrű, akkor lisztet teszünk hozzá. Amikor langyos, akkor a felvert kókusztejszínt óvatosan hozzákeverjük.
- piskóta lapokat a házi meggybefőtt levével meglocsoljuk, teszünk rá feldarabolt meggyet, majd egy nagy adag krémet, majd lap-lé-meggy-krém, legvégül lap-lé-krém-de nem sok
- egy éjszakára betesszük a hűtőbe
- kivesszük és a maradék krémmel körbefonjuk, és díszítjük vele.
- mandulát is piríthatunk, amivel a torta oldalát díszíthetjük- nagyon finommá teszi! :-)
- a meggybefőtt maradék levét besűrítjük agar-agarral és óvatosan a tetejére tesszük-öntjük.
- végül meggydarabokkal díszítjük!

Nem mondom, hogy nem lehet elrontani, de ha véletlenül nem sikerülne, akkor még jó kis pohárkrém lehet belőle! De gyakorlat teszi a mestert! Isteni Finom!
Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!