Ugrás a fő tartalomra

Nyári szünet

Jó régen volt az utolsó bejegyzés. Ennek oka, hogy pihentem, visszavonultam, töltődtem. :-)
Igazán nem is készítettem olyan nagyon nagy újdonságokat, hanem azokat készítettem el, ami a család kedvencei. Természetesen a holdállást figyelembe vettük, de olyan kétnaponta főztem.

Voltunk mi is nyaralni, így elindítok egy olyan bejegyzés-fülecskét, ahova a tapasztalataimat írom le a vendéglátó helyekkel kapcsolatosan (utazás). Mivel, hogy vegetáriánus vagyok, így azokat írom le, ahol jókat ettem, illetve mire figyeljek a következő alkalommal! :-)

Mi kis nyaraláson voltunk. Egerben töltöttünk el pár napot. Már előtte feltérképeztük, hogy hol tudok esetleg én enni, és milyen választékból válogathatok. Az meg volt, hogy a reggelit mi magunk visszük a szálláshelyre, így pástétomokkal készültem. A helyi péknél pedig vásároltunk pékárut minden nap. Ez idáig jó is volt.
Aztán jöttek az ebédek és a vacsorák. Őszintén sokszor éheztem, mert nem találtam a fogam alá való ételt, illetve rosszul voltam azoktól, amiket kaptam. Sajnos akkor volt átköltözőben a nyers vegán hely, így ott nem tudtam enni.
Viszont kiemelnék két helyet, ahova visszatértem, és ajánlom azoknak, akik fogyasztanak tejterméket. Ezeken a helyeken nem volt kérdéses, hogy húsos alaplé nélkül készülnek a levesek, az ízek finomat, harmónikusak. Nem ölik meg a zöldségeket! :-) Szóval ezek a helyek nálam 5* érdemelnek az én szememben!
Kik ők? HB söröző 
Itt kétszer ettem: Erdei gombakrémles, spenótos tészta, grillezett zöldségek sajtmártással és vegyes saláta pirított magvakkal! 




A másik hely:  Csakamost
Kellemes kis hely, lelkiismeretes tulajdonossal! És az ember vegán, az is megoldható! :-) Itt most céklasalátát ettem sajtos batyuval
Összegzés:
Sajnos nem tudtam vegánul étkezni. Ebből okulva még jobban meg kell majd terveznem az étkezéseimet. Csak ugye nehéz úgy, hogy ha a család többi tagja (még) nem vegán....A későbbiekben biztos, hogy az ebédeket a szálláson fogyasztjuk el. Előre megfőzöm az ebédeket, lefagyasztom, és helyben megesszük. A vacsorák étteremben talán könnyebbek lesznek. Általában mindenhol van saláta, majd kérek hozzá vegán mártást! :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!