Ugrás a fő tartalomra

Gabonatej-házilag- 30 perc alatt!

Új segítőm van a konyhában! Egy ideje magamnak készítek gabona tejeket, főleg kókusztejet (igaz,nem gabona..), mert az a leggyorsabb (1 óra). Az utóbbi időben, meg inkább lemondtam magamról, mert nem volt időm ezt sem elkészíteni a két gyerkőc mellett. Inkább, akkor nem ittam tejet, mert a boltira sajnáltam a pénzt.
De most új társam van! Mellém szegődött egy gabona tej-, tejszín-, és turmix gép! -:) Nagyon szeretem, mert tényleg 30 perc alatt készen van, és csak le kell szűrnöm! Közben pedig tudok mással foglalkozni, nem úszik a konyha, és az íze... nagyon finom!
Először készítettem vele egy rizstejet, amit sütibe tettem! Aztán egy rizstejszínt! Hú.. nagyon jó állagú, és ízű lett! Ebből készül majd a növényi tejföl is! :-)
Tegnap pedig árpatejet készítettem! Na ez való igazán fogyasztásra! Alapjában az árpa édeskés ízű, így tejnek elkészítve.. már nincs is belőle!
Recepteket hamarosan hozom! :-) Délutánra csomagoltam magamnak egy kis árpás forró csokit! :-)

Megjegyzések

  1. Akkor már inkább fejezd be a műveletet. Adj hozzá komlót, fermentáld és szűrd le...ugyanis a tej állati eredetű. A gabonából készülő vízalapú italok neven nem tej, hanem SÖR :)

    VálaszTörlés
  2. Bizony, ezt csak egy Férfi írhatja! Komló is gyógynövény, csak csak vigyázz a fitoösztrogénekkel! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére. Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom. És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztőd

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!