Ugrás a fő tartalomra

Gabonatej-házilag- 30 perc alatt!

Új segítőm van a konyhában! Egy ideje magamnak készítek gabona tejeket, főleg kókusztejet (igaz,nem gabona..), mert az a leggyorsabb (1 óra). Az utóbbi időben, meg inkább lemondtam magamról, mert nem volt időm ezt sem elkészíteni a két gyerkőc mellett. Inkább, akkor nem ittam tejet, mert a boltira sajnáltam a pénzt.
De most új társam van! Mellém szegődött egy gabona tej-, tejszín-, és turmix gép! -:) Nagyon szeretem, mert tényleg 30 perc alatt készen van, és csak le kell szűrnöm! Közben pedig tudok mással foglalkozni, nem úszik a konyha, és az íze... nagyon finom!
Először készítettem vele egy rizstejet, amit sütibe tettem! Aztán egy rizstejszínt! Hú.. nagyon jó állagú, és ízű lett! Ebből készül majd a növényi tejföl is! :-)
Tegnap pedig árpatejet készítettem! Na ez való igazán fogyasztásra! Alapjában az árpa édeskés ízű, így tejnek elkészítve.. már nincs is belőle!
Recepteket hamarosan hozom! :-) Délutánra csomagoltam magamnak egy kis árpás forró csokit! :-)

Megjegyzések

  1. Akkor már inkább fejezd be a műveletet. Adj hozzá komlót, fermentáld és szűrd le...ugyanis a tej állati eredetű. A gabonából készülő vízalapú italok neven nem tej, hanem SÖR :)

    VálaszTörlés
  2. Bizony, ezt csak egy Férfi írhatja! Komló is gyógynövény, csak csak vigyázz a fitoösztrogénekkel! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!