Ugrás a fő tartalomra

Szejtán készítési házilag- Búzahús!

Ha odafigyel az ember arra, hogy kevesebb állati eredetű fehérjét fogyasszon, akkor is készíthető ízletes étel! A szejtán egy könnyen emészthető fehérje forrás, amely lúgosítja a szervezetet!

Ha boltban vesszük igen drága, otthon meg egy kis gyakorlással könnyedén elkészíthető.
Az elkészült szeleteket azonnal felhasználhatjuk, vagy folyadékában, hűtőben pár napig eláll, vagy le is fagyaszthatjuk.

Íme az elkészítese:

Búzasikért veszünk, s vesszük körülbelül a felét (olyan 8-10 szelet lesz belőle)
Felteszünk egy lábasba vizet egy kis bio vegettával főni.
Közben egy másik edényben vizet melegítünk fel. Ezt a vizet hozzátesszük a búzasikér porhoz. Ne ízesítsük a port, mert akkor nem áll össze! Én már ízesítettem fűszerekkel ekkor, de mindig szétesett, nem lettek szeletek belőle.
Ebből én két gombócot formáltam. A forrásban lévő ízesített vízbe tettem őket.
Amikor a víz tetejére jönnek, és már szép nagyok - kb. a duplájára növekszenek meg, akkor kivettem őket és felszeleteltem.
Látszik a képen is, hogy a belseje még "nyers". Ekkor lehet szép szeleteket vágni belőle. Vigyázni kell, mert ha túl vastagra vágjuk, akkor nagyon vastag és gumis lesz a kész húsunk!


Ezek még duplájára meg fognak nőni!
Visszatesszük a szeleteket a forrásba lévő vízbe. Hagyjuk őket kb. 10-15 percig főni.
Már szépen nőnek!

És így néznek ki a kész szeletek!

Még melegek hagyni kell őket a lében kihűlni. Ha azonnal fel akarjuk őket használni, akkor vegyünk ki belőlük, hogy gyorsabban készen legyenek.

Ugyanúgy viselkednek, mint a "rendes" hússzeletek. Fel lehet őket darabolni, szeletekben is lehet hagyni. Pörköltnek, rántott húsnak, sült húsnak- bárminek fel lehet használni!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

  1. Az így elkészített szejtánt ezután még mennyit kell főzni, ill. sütni?

    VálaszTörlés
  2. Ez a recept egy kezdő volt. Nem mondanám, hogy kitűnő. Kissé rágós lesz, bármeddig is sütjük-főzzük. Ettől van már jobb receptem is: http://melinda-angel.blogspot.hu/2014/01/szejtan-buzahus-hazilag.html
    Ha ez készen van, akkor szinte konyhakész. Tehát nem kell nagyon főzni, rántani-sütni egyből lehet és csak annyi idei, hogy az ízek összeérjenek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!