Ugrás a fő tartalomra

Óda a búzafűléről

Az elmúlt hetekben beleástam magam egy újabb "hobbiba". Tudtam, hogy ezt részt nem hagyhatom ki, de nem tudtam, hogy hogyan is oldjam meg, hogy véghez vigyem. Ez nem más, mint a saját búzafűlé készítése házilag!
Beszereztem hozzá egy kézi préselőt, bio tönkölybúza magot, földet és sok-sok szeretetet :-)
Mivel van kis kertünk, van hozzá türelmem is.
De lássuk, hogy miért is jó a búzafűlé - aki még esetleg nem tudná!

Összetételében számos speciális enzim megtalálható, A-, B-, C-, E-vitaminok, fontos ásványi anyagok Ca, Mg, K, Na, Fe, P, S, Zn, valamint aminósavak. Továbbá egy olyan különleges faktor, melynek hatására stabilizálódik az egészség, meghosszabbodik az élet! (nem hangzik rosszul ugye? :-) )

Hatásai közé sorolható többek között, hogy gátolja a baktériumok növekedését, fokozza a termékenységet, előnyösen hat a vérsejtekre (vérszegénység ellen), segíti a csontfejlődést, ízületi rendellenességeket enyhíti, javítja a mirigyműködést, erősíti a fogakat, tisztítja a vesét, hólyagot, serkenti a lép működését, tisztítja a vastag belet, hatásos szembajokra, véd az arcüreggyulladástól, védi a tüdőt, csökkenti az étvágyat súlyfeleslegné! A sort még így lehetne folytatni!

Tehát mondhatni, hogy egy tuti egészségbomba! Mindenkinek ajánlatos a fogyasztása.


Aki többet szeretni olvasni a témában, ajánlom figyelmébe a Mandala-Veda könyvkiadó Búzafű könyvét! Ebben részletesen le van írva a búzafű hatásmechanizmusa, tapasztalatok, és a termesztési technika.


Hamarosan én is beszámolok saját tapasztalataimról. Egyenlőre még várnom kell egy pár napot, hogy kellő nagyságú legyen :-) addig is szeretgetem!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!