Az utóbbi napokban nagy befőzésben voltam. Meggyből 13 üveggel, cseresznyéből 24 üveggel raktam el és még aszaltam is egy kevés meggyet télire!
A befőzést mindenki másképp csinálja. Én kerülöm a tartósítószert, adalékanyagokat és a nem természetes cukrokat.
Nálam nagyon egyszerűen működik a dolog:
- kimagozom a meggyet/cseresznyét
- beletöltöm üvegekbe
- készítek egy cukor szirupot: kb. 4 liter vízhez rakok 1 kg nádcukrot (de lehet csak nyírfacukorból is készíteni, de akkor dupla mennyiséggel, vagy fél kg nádcukor és 20-30 dkg gyümölcscukor). Tehát a cukrot és a tisztított vizet összemelegítem, de nem forralom, majd az üvegekbe töltöm.
- a kész befőtteket egy nagy lábasba teszem vizes ágya, tehát öntök rájuk vizet, hogy ellepje. Majd lassú tűzön felforralom és kb. 30-50 percet gyöngyözve "forralom". Hagyom ebben kihűlni és már mehetnek is a polcra!
A befőzést mindenki másképp csinálja. Én kerülöm a tartósítószert, adalékanyagokat és a nem természetes cukrokat.
Nálam nagyon egyszerűen működik a dolog:
- kimagozom a meggyet/cseresznyét
- beletöltöm üvegekbe
- készítek egy cukor szirupot: kb. 4 liter vízhez rakok 1 kg nádcukrot (de lehet csak nyírfacukorból is készíteni, de akkor dupla mennyiséggel, vagy fél kg nádcukor és 20-30 dkg gyümölcscukor). Tehát a cukrot és a tisztított vizet összemelegítem, de nem forralom, majd az üvegekbe töltöm.
- a kész befőtteket egy nagy lábasba teszem vizes ágya, tehát öntök rájuk vizet, hogy ellepje. Majd lassú tűzön felforralom és kb. 30-50 percet gyöngyözve "forralom". Hagyom ebben kihűlni és már mehetnek is a polcra!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése