Ugrás a fő tartalomra

Tönköly kenyér

Sok évig próbálkoztam a házi kenyérsütéssel. Számtalan receptet próbáltam ki, de valahogy egyik sem sikerült. Van is kenyérsütőben abban is sütöttem, de az sem lett valami jó, nem volt igazi házi kenyér íze..
Aztán olyan 3 év után rájöttem a házi kenyér receptjére, amit most megosztok veled is.
Ha tönkölybúzáról szeretnél több információt megtudni, akkor az alábbi linkre kattintva olvashatsz: Tovább Olvasom.


-Felteszek egy kis tisztított vizet langyosodni egy lábasba, egy csipet gyümölcscukorral. Majd beleteszem az 1/3 élesztőt. Pár percig hagyom pihenni. Addig a lisztet kimérem.

-Felesben használom a tönköly fehér lisztet és a tönköly teljes kiőrlésű lisztet. Ha még soha nem ettél teljes kiőrlésű kenyeret, akkor érdemes először a fehér lisztből többet beletenni.
- Teszek bele egy evőkanál kacsazsírt (de lehet beletenni vajat, vagy olajat is)
- kb. 2 evőkanál búzasikerét
- 1 evőkanál sót
- lehet még beletenni magvakat - a mostani receptben nincsen
- Ekkor hozzáteszem az élesztős vizet és összegyúrom (én beleteszem a kenyérsütőgépbe, és a dagasztó programot állítom be hozzá). Annyi vizet teszek még hozzá, amennyit felvesz.
- Pihentetés után cipókat formázok és 150 fokon  sütőben készre sütöm.

Jó Étvágyat!


Megjegyzések

  1. Kedves Melinda!
    Ha kovásszal készítem mennyi kelesztési időre számítsak? Hallottam olyant is hogy kétszer kelesztik a kenyeret. Ez miért szükséges, vajon? Mennyi a sütési idő körülbelül?
    Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
    Sz.B.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!