Ugrás a fő tartalomra

Baba kelengye 1.

Amikor az ember az első babáját várja, sokszor elgondolkozik azon, hogy mire is lesz szüksége a babának és a mamának...Olvass ilyen-olyan tanácsokat és a sor csak gyűlik és nincs vége. A lehetőségek tárháza végtelen, csak a pénztárcánk szab határt!

Az alábbi felsorolás segítséget nyújt, hogy milyen támpontok alapján érdemes végig menni a kelengye összeállításában.

Fürdetés, Pelenkázás:

- fürdőkád,
- fürdőkádba szivacs (amikor még pici könnyebben benne lehet hagyni a babát a kádban)
- fürdéshez szappan vagy krém (a gyerekorvos felír fürdető kenőcsöt, ami miatt csúszósabbá válik a baba a fürdetés folyamán. Én már az elejétől kezdve babáknak kifejlesztett szappan mosdattam a fiamat)
- törölköző és az első pár hétbe nagyobb tetra pelus, mivel érzékeny a baba bőre
- újszülötteknek köldökcsonk kezeléshez alkohol (gyermekorvos írja fel), fültisztító pálca
- hintőpor (gyermekorvos írja fel) a csonk kezeléséhez kell és a hajlatokhoz
- popsi krém (gyermekorvos írja fel) -vagy meg lehet kérni fitoterapeutát, hogy keverjen ki egy adalékanyagmentes popsi krémet! Én is a sajátomat használom
- popsi törlő kendő (bárhol beszerezhető). Én kikeverek egy folyadékot, ami csak is természetes anyagokat tartalmaz és ezzel fújom be a popsit, majd papír zsebkendővel tisztítom le. Így nem szennyezem a környezetet sem a törlőkendővel!
Kép innen: http://tiptopbaba.hu/index.php?stilus=webaruhaz&hiv=39
- pelenka (újszülöttek általában minden egyes szopizás után termelnek valamit a pelusba, így 7-8 pelus fogy el naponta). Én mosható pelenkát használok. Ennél jobban szellőzik a baba feneke, gyorsabban lesz szobatiszta, nem terheli a környezetet. Számtalan fajtája van, ebből a pattintósat használom. Az eldobhatósat pedig éjszakára teszem fel, mert azért akkor több pisi termelődik. Ebből is a biológiailag teljesen lebomlót használom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!