Ugrás a fő tartalomra

Szilvalekváros gombóc

Egy nagy klasszikus kicsit másként. A lekváros gombócot mindenki a saját íze szerint készíti el, így teszem én is. Íme egy egészségesebb változata a gombócnak:

- burgonya
- tönköly liszt, fehér liszt
- házi szilva lekvár
- nádcukor/nyírfacukor (kb. 1 evőkanál)
- fahéj
- zsemlemorzsa

 A burgonyát megfőzzük, összetörjük, ekkor beletesszük a gyümölcscukrot. Amikor langyosra kihűlt, akkor beleteszünk annyi lisztet - felesbe a tönköly és fehér lisztet -, amennyivel egy félig lágy masszát kapunk. Nem szabad nagyon keményre gyúrni, mert akkor nagyon kemény lesz a gombócunk. Csak annyira kell, hogy kemény legyen, hogy ki tudjuk nyújtani.

Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk. Én ekkor a kezembe veszek egy kockát, mélyedést csinálok és ebbe teszek bele lekvárt. Így könnyebb összeragasztani az oldalait a gombócnak. Majd lobogó vízbe teszem. Amikor a gombócok a felszínre jönnek, akkor pirított zsemlemorzsában meghempergetem.
Tálaláskor fahéjjal megszórjuk és mézzel megcsorgatjuk.

A gombócba nem szabad tojást tenni, mert abban az esetben is kemény lesz!

Ezt a gombócot a cukorbetegek is fogyaszthatják. Abban az esetben, ha a lekvár is gyümölcscukorral készült, ha nem, akkor magozott szilvával lehet helyettesíteni.
Lisztérzékenyek a lisztet felesben használhatják a kukorica- és burgonyalisztet. A zsemlemorzsát pedig gluténmentes zsemlemorzsával lehet helyettesíteni.

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!