Ugrás a fő tartalomra

Zabpelyhes-répás fasírt burgonya pürével

Maradt még egy kicsi répa, amit nem szerettem volna kidobni, így készítettem belőle egy kis fasírtot. Eléggé színes lett, főleg télen jól esnek a szemnek is a szép színek. Ásványi anyag pótlásra is gondoltam.

 Lisztérzékenyek csak sárgaborsó lisztet használjanak!
Íme a recept:

- két sárgarépa lereszelve,
- kb. 3 evőkanál natúr zabpehely,
- kb. 2 evőkanál sárgaborsó liszt,
- szezámmag, napraforgómag,
- 3 nagyobb burgonya,
- házi tejföl,
- só, bors,
-olaj a sütéshez

A zabpelyhet beáztattam egy kis vízbe, belereszeltem a sárgarépát.(lisztérzékenyek a sárgaborsó lisztet keverjék össze vízzel, hagyják egy kicsit állni, majd ebbe a sűrű masszába keverjék bele a hozzávalókat. A végén vizes kiskanállal formázzák ki a gombócokat).
Majd minden hozzávalót összekevertem. Nagyon egyszerűen sóztam, borsoztam. A lényeg, hogy sűrű masszát kapjunk, addig kell belerakni a sárgaborsó lisztet. Majd az olajat felhevítettem, és nedves kézzel formáztam kis gombócokat. Mind a két oldalát megsütöttem.
Közben megfőztem a burgonyát, de nem vízben, hanem pároló edényben. Feltettem vizet forrni, rátettem a pároló részét, amibe kockáztam a burgonyát, majd az egészet lefedtem. Ezáltal a burgonyában minden értés vitamin megmaradt. A végén összetörtem, sóztam és házi tejfölt raktam bele.
Nagy sikere volt! Ez megint egy olyan recept, amely bizonyíthatja, hogy hús nélkül is jól lehet lakni, finom is és nagyon egészséges! Így felkerült a receptjeim közé.

Jó Étvágyat hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!