Ugrás a fő tartalomra

A tél ízei – vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek

Tavaly, kaptam egy felkérést egy receptversenyre. Egy olyanra, amely nem tartalmaz húst, tejterméket és a télen beszerezhető és ennek az évszaknak megfelelő étel lehet. Sok gondolkozás után előkerült egy régi receptem, amivel pár éve a nővéreméket leptem meg Karácsonyra: Töltött káposzta!

Volt nagy megdöbbenés, amikor elkészítettem. Nem árultam el nekik, hogy nincs benne hús! :-) Ették, többször is vettek belőle. Kérdezgettem többször őket, hogy hogy ízlik nekik? Nővérem is visszakérdezett, hogy nem-e ez az első töltött káposztám? Akkor már nem bírtam tovább és elárultam, hogy ebben nincs hús! Nagy kerek szemek, csodálkozások. Érezték, hogy ez egy kicsit más, de hogy nincs benne hús, arra ők sem gondoltak.
Tehát elküldtem ezt a receptet a versenyre, és igaz, nem ez nyerte, de a szerkesztőknek is nagyon tetszett, így beválogatták a receptes könyvbe. Már kapható!

Továbbítom a szerkesztők levelét:

Megjelent! Rendelje meg most!

A tél ízei – vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek

Főzni jó! Egészségeset és finomat főzni még jobb! De a legjobb, amikor több ember összefog egy jó ügy támogatására. Az Élj inkább Alapítvány munkatársai nagyon fontosnak tartották, hogy ne csak a Nyitott Szemmel-ben – az alapítvány magazinjában – beszéljenek az egészséges életmódról, hanem legyenek olyan évszakokra kidolgozott szakácskönyvek, amelyekből bárki, bármikor elkészítheti egészségbarát, hazai alapanyagokból készült ételeit. Így született ez a szakácskönyv-sorozat, amelynek első része 2011. őszétől már kapható.

Az igényes könyv színes, 184 oldalon 100 vegán receptet tartalmaz, 50 egész oldalas ételfotó és közel 80 kisebb fénykép díszíti. 1500 Ft-os áron kapható.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!