Ugrás a fő tartalomra

Gyömbéres-kávés-futós süti

Mivel a férjem igen sokat fut, jár versenyekre is. Így adott volt számomra, hogy odafigyeljen a versenyek előtti hetekben, illetve a verseny napján az étkezésére.
Be is szereztem a Runner's Word receptes könyvét, melyben sok vega kínálat is van. Onnan van az alábbi recept is, melyet egy kicsit változtattam!

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
- 180 ml forró víz+2 teáskanál instant erős kávé
- 170 g natur datolya
- fél teáskanál bio szódabikarbóna
- 2 tojás vagy 2 teáskanál chia mag
- 1 evőkanál méz
- 250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 1 teáskanál őrölt gyömébér+fél teáskanál fahéj, fél teáskanál őrölt fehér bors, pici szegfűszeg, pici szerecsendió
- 1 evőkanál aprított gyömbér vagy kandírozott citrom
- 55 g nádcukor

Elkészítése:
A vízbe tesszük a kávét és a datolyát. Állni hagyjuk 10 percig, majd belekeverjük a szódabikarbónát is és az egészet összemixeljük. Ha nem használnunk tojást, akkor eleve a vizes bázishoz adjuk a chia magot is.
Ha használunk tojást, akkor a ketté válasszuk őket, és a sárgáját felhabosítjuk a mézzel. A fehérjéhez pedig adunk kevés sót. Majd a száraz összetevőket mérjük ki. Legvégül összekeverjük a nedves és a száraz alapanyagokat. Ha használtunk tojást, akkor a fehérjét a legvégén óvatosan keverjük bele.
Az egészet betesszük a hűtőbe 30 percre. Majd egy tepsit kibélelünk zsírpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A masszából pedig 2 evőkanál mennyiséget teszünk rá a tepsire (ez egy keksz mennyisége), majd így folytatjuk, míg van helyünk. Hagyni kell a két keksz között kicsi helyet, mert megnőnek. Majd betesszük a sütőbe és olyan 10 perc alatt megsütjük! napokig finom puha!

Futás előtt két órával lehet fogyasztani!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!