Ugrás a fő tartalomra

Böjt-2015-4.hét

Most vettem észre, hogy az elmúlt hétről nem készült bejegyzés. Ennek egyszerű oka van, mert semmi különös nem történt.
Inkább ezen a héten. A tüdőm tisztul, a májam tisztul, így ezek "mellékhatásaitól" szenvedek. A héten eljött a mélypont... a tojás és a sajt hiányzik. Nagyon érdekes, hogy az előző böjtöknél inkább a tejföl volt a nagyon nagy mumus, de most már ez nem hiányzik.
Arra az elhatározásra jutottam, hogy a böjt befejeződésével is maradok ebben a növény evő részben.

Nagyon sok az energiám, erős és fitt vagyok!

Kilók!
A párom az elmúlt héten lement 80 kg alá, ami nála középiskolás korában volt utoljára. De most a héten már 80 kg-ra vissza jött.
Nálam most indult be a fogyás...4 hét után! -3,5 kg

Jaj de sokszor megkapom mostanában, hogy ha én ilyen egészségesen élek, akkor miért nem vagyok vékony....
1. én soha nem leszek 180 cm és 40-es derekú ( genetikám nem ilyen)
2. mivel sokat főzök, kísérletezek ezek meg is szoktam kóstolni! Ami egészséges az nem azt jelenti, hogy nem is hizlal! :-)
3. Pajzsmirigy alul működésem van! Érzékeny vagyok az eletroszmogra, és a sugarakra.

De ez nem azt jelenti, hogy jó ez az állapot! Azon dolgozom, kísérletezem magamon, hogy ezen változtassak! Most ez a feladatom magammal kapcsolatosan, aminek a megoldásához egyre közelebb vagyok! Egyenlőre még nem árulom el a titkot! :-)

u.i.: már csak 2 hét és vége a böjtnek!

Jó Böjtölést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!