Ugrás a fő tartalomra

Pácolt szejtán szelet roston, aszalt szilvás barnamártással, tönkölyös gőzgombóc körettel

Íme a nyertes étel recept!
A főtétel vegán!



Hozzávalók 1 személyre szetján szelethez:
-         2 szelet szejtán szelet
-         Kakukkfű
-         Mustár
-         2 gerezd fokhagyma
-         3 evőkanál olíva olaj

Barna mártás:
-         1 evőkanál nádcukor
-         Fél hagyma
-         3 dkg zeller
-         3 dkg sárgarépa
-         3 dkg fehérrépa
-         3 dkg karalábé
-         3 dkg csiperkegomba
-         Fél evőkanál kókuszzsír
-         Só, bors, paradicsom püré, paprika krém, worchester szósz, szója szósz, balzsam ecet
-         3 nagy szem aszalt szilva

Tönkölyös gőzgombóc:
-         10 dkg bio fehér tönköly liszt
-         2 g élesztő
-         Só, pici cukor
-         1 evőkanál bio repce olaj

Elkészítése:
A szejtánt a felsorolt fűszerekkel, fokhagymával bepácoljuk, és 1 hétig az olíva olajban hagyjuk, majd saját olajában mind két oldalát megpirítjuk.
A barnamártáshoz az aszalt szilvát egy éjszakára kevés balzsamecetes vízbe áztatjuk. A barna cukrot le karamellizáljuk, hozzáadjuk a kókuszzsírt és az apróra vágott hagymát. Megpirítjuk benne, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket. Felengedjük kevés vízzel, megpároljuk. Ha készen vannak, akkor összeturmixoljuk. Befűszerezzük ízlés szerinti mennyiséggel. A legvégén adjuk hozzá balzsamecetes lével együtt az aszalt szilvát. Ha kell adunk hozzá még vizet.
A gőzgombóchoz az élesztőt kevés vízben és cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez és adunk hozzá repce olajat, összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük, majd gombócokat formálunk belőlük, és vízgőz felett megfőzzük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!