Ugrás a fő tartalomra

Cukor kérdés: melyiket fogyasszam?


.
A kép forrása: www.vital.huA napokban látott napvilágot egy cikk a cukrokról: Link

Ehhez fűznék hozzá pár dolgot, hogy tisztán lássuk a helyzetet.
 Ennek a cikknek nincs hiteles forrása. Nincs semmilyen tudományos háttere. Viszont vannak benne részigazságok.

A nádcukor azért jobb a fehér cukornál, mert a színe miatt több ásványi anyagot tartalmaz. Amúgy tényleg egyenértékű a lebontása a szervezetben, mint a fehér cukornak.

A nyírfacukor tényleg nem nyírfából készül, mert tényleg nincs annyi nyírfa, mint amennyi kereslet van rá.

Akkor most mi a helyzet?
Mivel fogyasztói társadalomban élünk a multik célja, hogy fogyasszunk minél többet. Az "mindegy", hogy ennek milyen következményei lesznek. A következmény, hogy gyorsabban megbetegszünk. A többlet cukorfogyasztás elhízáshoz, alkoholos májhoz, cukorbetegséghez vezet. Amelyet, ha tovább görgetünk hatással lesz a szívünkre, érrendszerünkre, látásunkra, vesénkre, emésztésünkre. Tehát az egész szervezetünkre. Előbb-utóbb jó fogyasztói leszünk bizonyos ételeknek, így jó fogyasztói leszünk egyes gyógyszereknek, így jó fogyasztókká válunk. Tehát a "mindegy" kereslet-kínálat alapján működik. Ha én mint fogyasztó megveszem a félkész ételeket, félkész frissen sült pékárukat, egyéb cukorkákat, kekszeket, akkor keresem ezeket az ételeket, italokat, amelyekre egyre nagyobb kínálat lesz. Viszont mindenki tudja, hogy ezeket nem jók, így a gyártók ajánlanak számunkra "egészséges" alternatívát: egy kis zabot, vagy egészségesebb hozzávalókat tesznek hozzá (minimálisan), hogy a "bűntudatunkat" enyhítsük. Így további fogyasztók leszünk. Viszont a probléma nincs megoldva. Ugyanúgy ugyannyi mérget viszünk be, csak "egészségesnek" címkézzük.
A legjobb esetben rájövünk, hogy el kell olvasnunk a címkéket, hogy mégis mit eszünk, s tovább nem vesszük ezeket a termékeket. Ekkor jönnek a házi készítésű édességek sora.

Mi a helyes édesítés?
a kép forrása: www.biokonroll.hu
A legjobb az lenne, ha leszoknánk, vagy nagyon minimálisra csökkentenénk az édesség fogyasztást. Ez nálam is elméletben jól megy, de gyakorlatban nagyon szeretem. Így én is keresem az alternatívákat. Hozzá tenném, hogy cukorbeteg voltam, de ma már nem vagyok az!

A kép forrása:http://entheopedia.org/?action=Photos&pid=141
Őseink mézet használtak. Ma már sajnos nagyon ritka esetben lehet kapni 100% tiszta mézet, ahol a méhek nem voltak/vannak cukorral etetve. Sok vegán étkező "állati" eredet miatt nem is fogyassza. Helyette használ agavé és más szirupokat. Erről az a véleményem, hogy meg kell keresni azt a méhészt, amelyik még tisztábban dolgozik, mert még mindig a helyi-magyar terméket hasznosítja a szervezetünk a legjobban. Ráadásul nem szennyezzük a környezetünket azáltal, hogy nem külföldről hozassuk be. De mindenkinek szíve joga, hogy mi fér bele az étkezésébe és mi nem.

Stívia. Nagyon egészséges növény, amelyet a kertben is lehet nevelgetni, és utána házilag felhasználni. Viszont én nem szeretem a mellékízét. Aki viszont szereti, nagyon jó házi megoldás!

Így én főleg nádcukor+gyümölcscukor+méz édesítése mellett maradok. A sütiket, kekszeket én készítem tönkölyliszttel. Így biztos, hogy nem eszünk belőle olyan sokat, mint ha fehér lisztből készült volna, mert teljes értékű.

Ez a cikk azért íródott, hogy ne tévesszen meg senkit egy részben áll hír! Tapasztaljon mindenki a saját szervezetén, olvasson sok szakirodalmat, hogy tisztábban lássa-olvassa a híreket!

Könyvajánlat: T. Colin Campbeli, PhD, Thomas M. Campbell II., MD Kínai Tanulmány
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…