Ugrás a fő tartalomra

Terápiás hatású gyümölcsök 3. rész

a kép forrása: www.aloeshop.hu


Aloe Vera 2. rész

Az előző bejegyzésemben lehetett olvasni az Aloe Vera külső alkalmazási lehetőségeiről (1.rész) . Most pedig lássuk, hogy a belső alkalmazási formáit!

Mielőtt erre kitérnénk, vegyük sorra, hogy milyen ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz ez a növény!

Vitaminok: A, B1, B2, B3, B6, B12, C-vitamin, kolin. Itt kiemelném a B6 és B12 vitaminokat. A B6-vitamin az idegek-vitaminja. Tehát, akinek feszültséggel teli a munkája, annak érdemes időközönként feltöltenie magát. A B12-vitamin pedig a vegetáriánusok-vegánok vitaminja!

Ásványi anyagok: Vas, Kálium, Nátrium, Foszfor, Mangán, Kálcium, Cink, Magnézium, Króm, Klór, Réz. Itt is láthatjuk, hogy a hat az idegekre, az anyagcserére, és az immunrendszert aktivizálja!
Természetesen ezeken felül tartalmaz aminosavakat, enzimeket.

Belsőleg alkalmazása:
Annyit érdemes tudni, hogy minden esetben, most is érvényes, hogy ezt is időszakonként érdemes használni. Tehát, hogy nincsen konkrét problémánk, hanem csak az immunrendszererünket szeretnénk feltölteni, akkor tavasszal és ősszel érdemes 1-1 kúrát tartani. Ez abból álljon, hogy az első nap 1 evőkanálnyi mennyiséget iszunk éhgyomorra (utána 30 percig nem lehet enni). Majd minden nap növeljük a mennyiséget, míg el nem jutunk a 20 ml literhez. És tovább pedig minden étkezés előtt fél órával 20 ml el nem tudunk fogyasztani. Ez a kúra tartson 2-3 hónapig. Majd évszakváltáskor ismét megismételjük.

Anyagcsere betegségek esetén (cukorbetegség, túlsúly, rossz emésztés), Szív-érrendszeri betegségek esetén:
Minden reggel 20 ml gél 6 hétig, majd 2 hét szünet beiktatással tovább lehet folytatni.

 Allergia kezelése:
Ősszel kell kezdeni egy méregtelenítést, majd ennek kiegészítőjeként aloét fogyasztani. Ez tavaszig kell folytatni. Ennek beállításáról érdeklődj fitoterapeutánál!

Influenza kezelése:
Akut esetben is alkalmazható. Minden étkezés előtt 20 ml. Gyerekek esetében 3 éves kor alatt 1-2 teáskanál gyümölcslébe belekeverve. Három éves kor felett pedig reggel éhgyomorra 20 ml gyümölcslében elkeverve. Ha hasmenést okozna, akkor szüneteltetni kell a fogyasztását!

A gél forrásánál ügyeljünk arra, hogy ne kezeljék vegyszerekkel! Érdemes tehát bio gélt vásárolni, sötét üvegeset, mert üvegből nem oldódik ki káros anyag, és az üveget még fel tudjuk használni! :-)

Jó Egészséget Mindenkinek! (www.biofitness.hu)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!