Ugrás a fő tartalomra

Milotai mézes diótorta- 2013 Ország Tortája

Ismét eltelt egy év.. el sem hiszem, hogy már 3 éves az én nagy fiam! :-) Ismét egy Ország tortája recepttel bővültem! :-)
A képen látható torta az eredeti recept alapján készült, de itt most egy egyszerűsített változatot osztok meg! Én nem találtam növényi tejszínt, amit habbá lehetne felverni, így állatit használtam, mert azért annyira mű tejszínnel inkább nem dolgozom. Természetesen ki lehet cserélni!
Én most egy 8 szeletes tortát készítettem, így az arányok ennek megfelelőek. 
Nos lássuk az egyszerűsített receptet!

Hozzávalók a két torta laphoz
- kb. 5 evőkanál tönköly fehér liszt
- 1 maroknyi pirított - darált dió
- 2 evőkanál cukor (nyírfa/nád)
- 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
- kevés víz
- fél teáskanál bio sütőpor
- bio citromhéj
- bio vanília

A száraz alapanyagokat összekeverjük és hozzáadjuk a nedveseket. Piskóta tészta sűrűségű tésztát kell kapnunk. Egy kicsi torta forma alját egy zsírpapíron körbe rajzoljuk és a tésztát ketté osztjuk rajta. Sütőben 150 fokon készre sütjük.

Diós krém
- 2,5 dl diótej
- csipet kurkuma
- 3 evőkanál cukor (nyírfa/nád)
- 1 evőkanál kukorica keményítő
- 2 teáskanál agar-agar
- 1,5 dl tejszín
- 1 maroknyi pirított- apróra vágott dió 

A tejet feltesszük főzni, majd hozzáadjuk a kurkumát, cukrot, keményítőt, agar-agart. Amikor besűrűsödött, akkor levesszük a tűzről, beletesszük a diót és kihűtjük. A tejszínt habbá verjük és a krémbe keverjük.

Egy kicsi tortaforma aljába zsírpapírt teszünk. A diós torta-tészta egyik lapját beletesszük. Erre ráöntjük a diós krémet és a hűtőbe tesszük.

Mézes krém

- 2,5 dl diótej
- csipet kurkuma
- 3 evőkanál cukor (nyírfa/nád)
- 1 evőkanál kukorica keményítő
- 2 teáskanál agar-agar
- 1,5 dl tejszín
- 2 evőkanál selyemfű méz -intenzív íze miatt!

A tejet feltesszük főzni, majd hozzáadjuk a kurkumát, cukrot, keményítőt, agar-agart. Amikor besűrűsödött, akkor levesszük a tűzről, amikor langyos, akkor beletesszük a mézet és kihűtjük. A tejszínt habbá verjük és a krémbe keverjük.

Ez a diós krémre tesszük a következő tésztát és ráöntjük a mézes krémet. Hűtőbe tesszük, és hűtjük.

Karamell krém

- kb. 3 evőkanál nádcukor
- kb. fél deci növényi tej
- 1 evőkanál vaj, vagy növényi vaj
- 3 evőkanál víz
- 2 teáskanál agar-agar

A cukrot karamellizájuk és hozzáadjuk a tejet és a vizet. Hagyjuk, hogy a felolvadjon a karamell, majd belerakjuk az agar-agart és a vajat is. Egyet forralunk rajta és langyosra hűtjük és a torta tetejére öntjük.

Amikor a torta készen van, akkor lehet grillázst készíteni, vagyis én ezt találtam egyszerűbbnek. Ezzel díszítettem a tortát körbe és a tetejére is került!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!