Ugrás a fő tartalomra

Laffa-pita-kenyér

http://www.plano1comunicacao.com.br/blog


Mivel készítettem hummuszt, ezért azt gondoltam, hogy vacsorára elkészítem hozzá a kenyerét! Ezt először egy Hummusbárban ettem, de nem tudtam, hogy hogyan készül. A receptet is nehezen szereztem be (innen: http://www.theglobaljewishkitchen.com/2011/04/29/laffa-bread/, de sikerült.
S íme az egészségesebb változata!
(ámbár szerintem az eredeti recept nem élesztővel készül, hanem kovásszal!)

Hozzávalók:
- tönköly fehér-teljeskiőrlésű liszt felesben
- repce olaj
- só,
- pici nádcukor
- langyos víz
- pici élesztő

Elkészítése:
- langyos vízben és a pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt
- hozzáadjuk a liszthez
- sóval és egy adag olajjal összegyurjuk
- ekkor várunk egy kis időt (én nem sokat kb. 10 percet, amíg elkészítettem a salátát)
- ha valaki türelmes, akkor szép kis cipókat, amelyeket vékonyra kinyújtjuk és serpenyőben kisütjük
- nos én lusta voltam, és a kezemmel formáztam a cipókat és rögtön kerek formára nyújtottam a levegőben, mint a lángosnál. Én kerámia serpenyőben sütöttem ki. Nem raktam alá olajat. Szépen megpirul, akkor van készen.
- s most jön egy titok: amikor láttam, hogy hogyan is készítik, akkor láttam, hogy sütés után rögtön ruhába teszik. Akkor nem teljesen értettem, hogy miért, de most már, igen! Mert akkor még a hő átpuhítja, s akkor lesz igazán finom!

Ebből a tésztából lehet a pitát is készíteni, csak akkor a cipókat tepsire rakjuk, és sütőben kisütjük.

Mi ezt most hummusszal megkentük és egy vegyes salátát készítettem hozzá, amelynek az öntete egy kapros-joghurtos-mentás-fokhagymás volt.

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!