Ugrás a fő tartalomra

Böjt - 11. nap

Érdekes napom volt! Mivel annó kicsit rosszul időzítettem a megszületésemmel, így most aztán tényleg nagy a kihívás...Ma nem lehetett nagy lakomát adni magamnak, hanem úgy vegán módra. Ami ugyancsak nagyon finom lett, de azért jól esett volna egy kis rántott sajt és somlói galuska... De azért így is finom vacsorát ettem ma! Részletek holnap!
Másik nagy kísértésem is meg volt: sütöttem a jógázóknak születésnapi sütit, amiből nem ettem, még nem is kóstoltam! Nagy akaratra volt szükségem, de nem éreztem magamat rosszul, és szívesen készítettem!
Ezt itt:

Lassan jön a Telihold! Ennek köszönhetően nagyon éhes vagyok! Egyfolytában ennék, de nem eszem! Nagyon nehéz. De nem bánkódom, hiszen a saját döntésem/döntésünk!

Mai menü

Reggeli: mézes pirítós, bodza-citromfű tea

Délelőtt: 1 db alma

Ebéd: Kelkáposzta főzelék

Délután: 1 db alma

Vacsora: születésnapi vegán vacsora

Holnapi menü

Reggeli: vegán "sült debreceni"

Délelőtt-Délután: alma

Ebéd: vegán gombás ragu tésztával

Vacsora: víz

Jó Böjtölést!

Megjegyzések

  1. Boldog születésnapot kívánok! :) Ugyan egy kicsit megkésve, de én holnaptól kezdem a böjtöt, és nagyon örülök, hogy megtaláltam az oldalad. Sokat segítettél vele, és a lelkesedésed hatott rám is. Elhatároztam, belevágok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ancsa!
      Köszönöm Szépen!

      A böjt bármennyi ideig tarthat. Akár egy napig is.

      Örülök, hogy segíthetek!

      Sok Sikert!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!