Ugrás a fő tartalomra

Nyers étkezés

A nyers étkezésnek megvan a maga csodája! Tele van enzimekkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokkal. Nem kell hozzá "tűzhely", gyorsan készen van és finom.

Egy ideje igyekszem minél több nyersételt az asztalra varázsolni. Számos recept van a neten, könyvekben. Hiszen vannak olyan emberek, akik csak is kizárólag nyers ételeket fogyasztanak. Hála az Égnek ezt nem tartják a párnájuk alatt, hanem megosztják velünk halandó emberekkel is a tapasztalatukat! Köszönet Nekik érte!

Az alábbiakban a www.nyersetel.hu oldalról vettem a nyersétkezésről pár sort. Érdemes elolvasni.
E mellett Gittának a könyveit és blogját is szorgalmasan nézegetem, próbálgatom a receptjeit.

Hamarosan teszek fel én is nyers recepteket, de addig is jó olvasást!


Mik azok a természetes, élő ételek?                                                
Azok az élő, növényi táplálékok, melyek hőkezeléstől mentesek: nem főzött vagy párolt, nem sütött, és nem is fagyasztott: zöld levélhajtások, gyökérzöldségek, ehető gyomnöv ények és virágok, gyógynövények, gabonafüvek leve, gyümölcsök, magvak, diófélék, csirák, olajok, algák és más szuperételek. A bennük lévő enzimek segítik az emésztést, táplálnak, energetizálnak, és kiegyensúlyozzák szervezetünk anyagcseréjét, ezért az enzimekből bőségesen kell fogyasztanunk.

Az is fontos, hogy az élő ételek ne tartalmazzanak vegyszereket: a termőföldben, amiben termesztették, ne legyen sem műtrágya, sem rovarirtó, gyomirtó, vagy gombairtó szer, mert ezek mérgezőek az emberi szervezetre. A biotermesztéssel termesztett zöldségeket és gyümölcsöket a gazdák megóvták a vegyi anyagoktól, ezért ezekben a táplálékokban jóval magasabb a vitamin, ásványi anyag és enzim tartalom, mint az olcsóbb, nem biotermesztésből származó terményekben. 
Szintén feltétel, hogy feldolgozatlanok legyenek, tehát ne tartalmazzanak adalékokat, tartósítószert, színez éket, mesterséges ízesítőket, állagjavítókat, emulgálószert, nitrátot, nitritet, stb. és ne legyenek génmanipuláltak sem - röviden: semmilyen változtatást nem végeztek rajtuk. A frissesség a kulcs: elfogyasztásuk pillanatában, abban az állapotban legyenek, amelyben a természet megteremtette őket.                       
Miért együnk élő ételeket?                                   
Egyszerűen azért, mert sok bennük az életenergia. Ha megnézünk egy Kirlián-fotót, amely láthatóvá teszi az élő szervezetet körülvevő bioenergiát, akkor azt látjuk, hogy pl. egy nyers mandula magot erőteljes kisülések, elektromos mező vesz körül, míg a pirított mandula (hőkezelés által elpusztított mag)  már nem rendelkezik ezzel az elektromos mezővel, vagyis halott. A nyersben vannak enzimek, a pirítottban már nincsenek. Ha a nyers mandulát elültetjük, egy idő múlva kihajt. Ha a pirított mandulát elültetjük, egy idő múlva elporlad.
A sütött - főzött ételekből hiányzik a bioenergia. Egy másik fontos érv: a nyers növényi ételek lúgosítanak. Az egészséges szervezet enyhén lúgos kémhatású.
Az élő ételekből álló étrend testreszabása
A legfontosabb az anyagcsere típus szerinti étkezés (metabolic typing). E szerint lehetünk lassú égetők, gyors égetők és vegyesek. A lassú égetőknek több szénhidrátra (kb. 55%) és kevesebb fehérjére (30%), míg a gyors égetőknek több fehérjére( 55-60%) és kevesebb szénhidrátra (25-30%) van szükségük. A vegyeseknek nagyjából egyforma mennyiségű fehérjét és szénhidrátot kell fogyasztaniuk. Zsírból (növényi olaj v. zsír) valamennyi típusnak kb. 10-15% az ajánlott mennyiség.
A vércsoport szerinti étkezést érdemes hozzáigazítani az előző szabályokhoz, azonban nem kell túlzásba vinni a korlátozásokat. Figyelnünk kell szervezetünk jeleire.
Dr. Cousens személyes felhatalmazásával tanfolyamaimon lehetőség nyílik azoknak a kérdőíveknek a kitöltésére és elemzésére, melyből megállapítható hogy ki melyik anyagcsere típusba tartozik, és ennek megfelelően testreszabhatj a élő ételekből álló éterndjét
Mi a baj a hőkezelt ételekkel?

Az enzimben halott étel a hasnyálmirigyre, szívre, és más szervekre ró ártalmas hatást. A főtt ételek evése után azonnal megemelkedik a fehérvérsejtek száma, a szervezet így reagál a megváltoztatott összetételű ételre (patológiai leukocitózis).
Ugyanezt nem tapasztalni a természetes, élő ételek elfogyasztása után, ezeket a szervezet "barátságosnak" tekinti.

forrás:http://gazdakor.szie.hu/hirek/zoldseg-_es_gyumolcsfogyasztas_itthon
Főtt étel függőség

Az emberek a kényelmet keresik és a biztonságot. Kapcso latokra vágynak és szeretetre. Ezt keresik az ételekben, az alkoholban, vagy a drogokban is.
Ezt a függőséget csökkenthetjük  tudatosságunk növelésével.Erre egy csodálatos módszer pl. a belső utazás.
Először általában elégedetlenek leszünk, és elkezdünk alternatívákat keresni. Majd felismerjük, hogy eddig elsősorban kényelmi szempontok irányítottak bennünket : általában ezt a függőséget tükrözik vissza a kapcsolataink is. Ha megjelenik ez a felismerés, és sikerül nyakon ragadnunk, akkor elindulhat a változás. Kialakíthatunk pozitív alternatívákat, melyek legalább olyan, vagy még jobb eredményeket hoznak egészségünkben, kapcsolatainkban. 
Az egyik lehetséges alternatíva az élő ételek fokozatos bevezetése. Szerezzük be a szükséges ismereteket, és sajátítsuk el az elő ételek elkészítésének fortélyait. Az átállásban segít, ha találunk egy közösséget, amely hasonlóan gondolkodik és táplálkozik.

Sokan kérdezik, hogy a nyers tej szerepel-e az élő táplálékon élők étrendjében. A tej egyrészt állati eredetű, tehát nem fér bele a nyers vegán (kizárólag növényi) étrendbe. Másfelől a kifejés közben a tej sokféle fertőzésnek van kitéve, ezért nálunk csak a hőkezelt tejet ajánlják fogyasztásra, ami pedig masszív hőkezeléseken esik át ( pasztőrözés, vagy ultrapasztőrözés  140 fokon, stb.), melynek során a tej alkotórészeiben változások következnek be, és biológiai értékük módosul, romlik.

Ezen kívül az embernek csak addig van szüksége tejre, ameddig az elválasztás megtörténik, addig is anyatejre van szüksége. Érdemes azon is elgondolkozni, hogy nincs még egy faj a természetben, amely egy másik faj tejét inná.
Az állati eredetű tejtermékeknek a helyettesítője a nyers étrendb en a diófélékből és magokból sajtolt "tej", "saj t", "vaj", "tejszín", stb. ráadásul ezek a "tejtermékek" ízletesebbek, nem utolsó sorban pedig, tele vannak életenergiával.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!