Ugrás a fő tartalomra

Karácsonyi apró sütik- növényi

Drága barátnőmtől kaptam ajándék dobozkákat! Egyből elkapott a hév, hogy készítsek ajándékba növényi alapú sütiket! El is kezdtem nézegetni az újságaimat, de mindegyikben volt olyan, ami nem tetszett. Így elkészítettem a sajátjaimat! Nagyon finomak lettek-a gyerekek ezt mondták :-)

Mézes puszedli kb. 20 db-hoz:
- kb. 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- kb. 10 dkg fehér tönköly liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál foszfátmentes sütőpor
- kb. 6-7 dkg nádcukor
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 evőkanál kókuszsír
- 3 evőkanál pálmazsír
- pici víz
- szilva lekvár
- natur marcipán
- fehér porcukor
- citromlé
- víz
- 1 evőkanál keményítő

Elkészítése:
- liszteket, cukrot, pici sót, szódabikarbónát, sütőport, kakaóport, fűszerkeveréket összekeverjük
- ehhez jön a zsiradék, majd annyi víz, hogy összeálljon
- egyből formázhatjuk, nem kell vele várni!
- én az időspórolós formázást választottam: kezembe vettem a tésztából, kilapítottam a tenyeremben, majd abba tettem egy kis szilvalekvárt+marcipánt, majd ráhatottam a szabad végeit. Kaptam így egy kerek formát, majd a tepsibe tettem
- 150 fokon készre sütöttem
- majd kihűtöttem
- a mázhoz: 3-4 evőkanál fehér porcukrot összekevertem pár csepp citromlével, 1 evőkanál keményítővel. Majd annyi vizet adtam hozzá, hogy tudjak vele dolgozni
- a puszedliket bekentem a mázzal és hagytam megszáradni.

Marcipános-mákos szív kb. 20 db:
- kb. 25 dkg tönköly fehér liszt
- kb. 10 dkg tönköly teljes kiőrlésű liszt
- kb. 5 dkg nádcukor
- kb. 5 dkg natur marcipán massza
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 evőkanál pálmazsír
- 2 evőkanál egész mák
- fél teáskanál sütőpor
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- pici só
- víz

Elkészítése:
A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi összetevőt. Egynemű masszává gyúrjuk, majd 30 percre hűvös helyre tesszük. Formázzuk, 150 fokon készre sütjük, majd a maradék cukormáz segítségével felragasztjuk az áfonyát.

Diós-csokis csillag kb. 25 db:
- az összetevőket ugyanazok, mint ez előző receptnél csak hozzá adunk 1 evőkanál kakaóport, 5 evőkanál darált diót. Itt is pihentetjük, kisütjük, és csokiba mártjuk az egyik felét, megszórhatjuk kókuszreszelékkel.

Csokis-zabpelyhes-magvas kocka
- 2 evőkanál tönkölyliszt
- 2 evőkanál kakaópor
- kb. 10 dkg étcsoki
- 2 dl víz
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 evőkanál nádcukor
- kb. 10 dkg zabpehely
- 1-1 evőkanál magvak: lenmag, szezámmag, napraforgómag

Elkészítése
- a lisztet, kakaóport, cukrot, vizet, kókuszsírt feltesszük lassan főzni. Amikor megfőtt az egyveleg, akkor hozzáadjuk a többi összetevőt. Egy tepsit kibélelünk zsírpapírral, belenyomkodjuk-elegyengetjük a masszát, hűtőben állni hagyjuk. (a liszt helyett lehet rizsliszt is)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!