Ugrás a fő tartalomra

Gesztenyés csokoládétorta - glutén-, tej mentes

Ezt a tortát a kisfiam 5. születésnapjára készítettem. A zsúrra gultén érzékenyek is. Szerettem volna egy teljesen vegán tortát készíteni, de mivel még nem vagyok járatos a glutén-, tojásmentes piskóta elkészítésében, így kénytelen voltam tojást használni a tésztában. Viszont a krém és a tejszínhab vegán lett! Sőt egészen jó úton vagyok a házi felverhető kókusztejszín ügyében!

Hozzávalók 22 szeletes tortához
- 8 db tojás
- 6 evőkanál barna rizsliszt
- 3 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- só
- 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 3 evőkanál holland kakaópor

Krém:
- 250 g bio natur gesztenyemassza
- 1,5 liter rizstej
- 5 evőkanál barna rizsliszt
- 2 teáskanál agar-agar
- 2 evőkanál kukorica keményítő
- 5 evőkanál nádcukor
- pici bio vanília
- 1 dl kókusztejszín
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 2 evőkanál pálmazsír
- 100 g belga csoki 70,5%

Elkészítése:
- a piskótához a tojásokat a porrá őrölt cukorral habosra verjük
- hozzáadjuk a rizslisztes-sütőporos-kakaós keveréket
- óvatosan összekeverjük, és közben hozzáadjuk a olajat is
- sütőpapírral kibélelt torta formába öntjük
- először 150 fokon, majd 5 perc elteltével 100 fokon készre sütjük
- ha készen van, kihűtjük és 2-3 rétegre vágjuk el
- a krémhez a tejet, cukrot, zsiradékot, csokit, vaníliát, sót feltesszük főzni
- amikor kezd forrni, akkor hozzáadjuk a keveréket : keményítő, rizsliszt, agar-agar
- felfőzzük, közepes keményre kell főzni, ha nem elég kemény, akkor még rizslisztet teszünk hozzá
- langyos állapotában hozzáadjuk a felvert kókusztejszínt, és a gesztenyemasszát, amit előtte villával összetörtem.
- én amikor összeállítom a tortát a rétegek közötti piskótát mindig megkenem egy kis sziruppal. most egy mézes-rumos-vizes főzetet készítettem.
- ezek után csak össze kell állítani a tortát
- én egy éjszakát hagytam a hűtőben pihenni
- másnap belga csokiból készítettem mázat
- felvert saját kókusztejszínnel-meggyel díszítettem

Nos, nem egyszerű...nem is lett tökéletes, de nagyon-nagyon finom! Nálunk most ez a torta az 1. helyet vette át!
Ha valaki esetleg tud gluténmentes-tojásmentes piskóta receptet, kérem küldje el nekem! köszönöm!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!