Ugrás a fő tartalomra

A vegák is szeretnének étterembe járni!



Tegnap tartottam két előadást a régi szakközépiskolában (Széchenyi István Humán Vendéglátói és Idegenforgalmi Szakközép-Kecskemét) vendéglátói szakközepeseknek, felszolgálóknak, leendő vendéglősöknek.
                                     Az előadás címe: A vegák is szeretnének étterembe járni!

Igen, ez így van! A vegák szeretnének néha nem csak otthon enni, és otthonról csomagolni! A szomorú tény, hogy egy vegetáriánusnak a fővároson (kivétel néhány nagyobb megyeszékhely) kívül nincs nagy lehetősége a változatos étkezésre az éttermekben! Egyáltalán örül annak, ha az előételek kategóriájában talál valami nem húsos ételt, illetve ha van külön vegetáriánus része az étlapnak.
kép forrása: www.life.hu
De mit is talál? Rántott sajtot, rántott brokkolit, rántott karfiolt és társait. Nagyon nagy ritkaság számba megy, ha valamilyen spenótos tészta is fel van sorolva. Egy vegának ha elutazik mindig meg kell terveznie az étkezését, hogy mikor hol mit fog enni. Egy szállodában valószínűleg nem fogja kérni a reggelit, mert jobban jár, ha maga gondoskodik róla. Ebédre menüre nem tud beülni sehova, mert nincs vegetáriánus kínálat. Vacsorára pedig vagy "bevállalja" minden nap, hogy rántott zöldségeket eszik, vagy maga gondoskodik erről is. Tehát vendéglátós szemmel ez azt jelenti, hogy a vega vendég nagy részben elkerüli ezeket a helyeket.

Megkérdeztem a diákokat, hogy ha az ő éttermükbe, vendéglőjükbe tér be egy vega, akkor mit ajánlanának neki? A válasz? Saláta, vagy a rántott ételek....szomorú! Mert őszintén, amióta vega vagyok nem járok étterembe! Előtte havonta egyszer elmentem, s ha kiszámoljuk, hogy előtte ott hagytam 2-3000 Ft-ot 12-szer, s most semmit? Akkor érdemes-e talán ezzel az étkezési kultúrával rendelkező emberekkel is foglalkozni?Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vegetáriánusok száma évről-évre növekszik (számadatok). Egyre több híres személyiség vált át a húsmentes étkezésre, s "híveik", őket követik! Híres politikusok is vegák, mint például Angela Merkel, Bill Clinton. A vegák sorát így lehetne folytatni.

Mióta vannak vegák?
Már a kezdetektől! A legújabb kutatások szerint Ötzi ősember növényevő volt. A gladiátorok kásákon éltek,  és csak a küzdelmek előtt ettek húst, hogy "erőszakosak" legyenek, az ősi magyarok is nagyrészt kásákat ettek. A Magyar Vegetáriánus Egyesület 1883 óta létezik. Tehát vegák voltak, vannak és lesznek!

 Mert ez olyan vega szemmel, mintha minden húsevő az étlapon a pacalt, illetve csülköt látna. Vajon mindig elfogyasztanák? Vagy ők jól laknának csak salátával? Vagy a vendéget fogadók tisztában vannak, hogy típusai vannak vegetáriánus étkezésnek? Elméletben igen, mert tanulnak róla, de utána? Valahogy felejtésbe megy, mert mondván nincs rá igény, nagy a beruházási költsége.
Van igény a húsmentes ételek színes választékára, mert a vegyes étkezésűek sem szeretnének mindig húst fogyasztani, illetve egyre több az egészségtudotos, környezetvédő, vallási szemléletű ember is.

Milyen típusú vegetáriánusok vannak, ők mit fogyasztanak?
Egy álom lenne, hogy amikor egy vega betér egy éttermbe/vendéglőbe, s azt mondaná a felszolgálónak, hogy ő vega, akkor egyrészt nem úgy nézne rá, mint egy ufóra, másrészről megkérdezné tőle, hogy melyik típusába tartozik.
Ovo-lakto vegetáriánus: Eszik tojást és tejterméket is. Talán ezzel a csoporttal lehet a legegyszerűbben dolgozni. Számukra kiváló ételek a tojásos nokedli salátával, gomba/borsó pörkölt tésztával vagy rizzsel, zöldbab ragu rizzsel
Lakto vegetáriánus: Nem esznek tojást, de tejterméket igen. Számukra a zöldségragu rizzsel, vagy lecsó rizzsel, borsó pörökölt tojás nélküli tésztával
Ovo vegetáriánus: Nem esznek tejterméket, de tojás igen. Így akár az említett tojásos nokedli salátával, lecsó rizzsel, pörköltek
Vegánok: Nem esznek semmilyen tojást, tejterméket, állati eredetű zsiradékot. Ez már nagyobb szaktudást igényel, de nem lehetetlen!Brassói hús nélkül salátával, zöldségraguk tejszín nélkül rizzsel, zöldségfasírtok salátával
Én még ide sorolnám azokat akik lisztérzékenyek és vegánok: számukra a köles, hajdina, rizs, burgonya jöhet szóba köretnek. Ennek is színes tárháza létezik! Krativitás!
Nyersevők, akik nem esznek semmilyen főt étlet, sem tejterméket, sem húst. Számukra a saláták öntetekkel lehet kínálni!
kép forrása: www.life.hu
Tehát látható, hogy máris megcáfoltam, hogy egy vegetáriánus vendégül látása nagy anyagköltségbe kerülne! Kedves Vendéglátók, egy vega nem fogja azokat a leveseket megenni, amelyek hús-, vagy csontalapéval vannak felöntve (hiába lát esetleg húsmentes leveseket)! Hiszen a fent említett alapanyaga alapjában véve megtalálható egy vendéglátó egységben! És ezt még csak fokozni lehetne! Viszont ehhez igenis a szakembereknek erre is nyitottnak kellene lenniük, illetve jobban kellene tanulmányozni a vegetáriánus alapanyagokat. Netán Adja Isten, "magánórákat" vehetnének olyan gasztrobloggerektől, akik jártasak a vegetáriánus ízek világában.

Nem azt szeretném, hogy csak vegetáriánus éttermek nyíljanak, hanem a húsos ételek hosszú sora mellett több legyen a húsmentes is! Szívből kívánom, hogy legyenek olyan helyek, ahova mi vegetáriánusok is szívesen betérünk, visszatérünk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!