Ugrás a fő tartalomra

Böjti előkészületek 3. rész

Holnap kezdődik a böjti időszak. Lássuk milyen italok legyenek jellemzőek az első pár napban!

Ha méregtelenítés is lesz a cél a böjt alatt (várandósoknak, szoptatós anyukáknak nem szabad):
- pirított árpa tea (régebbi bejegyzéseimben olvasható ennek elkészítése)
- hétfőtől pedig búzafűlé minden reggel
- vagy ha eleve nem szoktál reggelizni érdemes délelőttre zöld turmixokat készíteni. Valamilyen zöld növény, vagy kíméletesen szárított formája + banán (én ennek nem vagyok híve, de igaz krémesebb és finomabb-laktatóbb az ízvilág)+narancs. A zöld turmixok lényege, hogy 2-3 összetevőnél ne legyen több. A neten számtalan receptet lehet találni!

Ha várandós, vagy szoptatós anyuka vagy:
- zöld turmixok
- zöldárpa! a multivitamin, ami még fel is tölt a zöld energiával!

Ma még torkos csütörtök van! Lehet még dörzsizni! De holnaptól már nem, viszont lesznek finom-tápláló ételek-italok!

Holnap reggel kérlek végezd el a következőket, hogy lásd a böjt előtti-utáni állapotodat. Így láthatod a saját fejlődésedet! Fontos, hogy megcsináld!!
- mérd meg a kilódat
- csinálj képet az arcodról, teljes test fotót szemből, oldalról, hátulról
- írd le, hogy milyen testi tüneteid voltak esetleg a böjt előtt, vagy hogyan érzed magad, illetve mit vársz a böjti időszaktól

Jó készülődést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!