Ugrás a fő tartalomra

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik meg. Másrészről az így készült pékáru tovább áll el és sokkal finomabb.
Nem kell félni, mert nem lesz nagyon kesernyés az íze, csak egy picit talán. Én már nem is veszem észre!
Az első adag kovász napokig készül, de utána könnyű feléleszteni és életben tartani. Egy jó kovász él!

Lássuk a receptet:

1. nap
- 5 evőkanál rozsliszt (csak is rozslisztet használjunk, ebből készül a legjobb kovász!!)
- fél deci kéz meleg víz
A kettőt összekeverjük egy edényben. Ha tudjuk, akkor napközben is keverjük meg többször.

2. nap
- ismét 5 evőkanál liszt és fél deci kéz meleg víz (ne legyen melegebb, mert akkor nem tud életben maradni a kovász)

3. nap
- ismét 5 evőkanál liszt és fél deci víz

Most várunk, hogy elkészüljön a kovász! Ha már erjedt illata van és fel is jön, mint a kelt tészta, akkor biztos, hogy sikerült!
Ekkor berakhatjuk a hűtőbe, és használat előtt fél-egy nappal elővesszük.

A hűtőből kivett alap kovász
Használata
- az alap kovászt kivesszük a hűtőből
- hozzáadunk 6-7 evőkanál rozslisztet és  1-2 deci meleg vizet. Összekeverjük
- összekeverjük és szobahőmérsékleten tároljuk
- közben többször megkeverjük

- a kenyér tészta alapjához teszünk a kovászból (olyan 1-2 evőkanálnyit kg-ként, de lehet, hogy kell a 4 evőkanálnyi is). Készre dagasszuk a kenyeret, kelesszük és kisütjük!

A maradék kovászt lefedve a hűtőbe tesszük. Majd a következő alkalommal ismét elővesszük és a Használatnál írt módon ismét felélesztjük!
Amikor már kezd feljönni a bekevert kovász
A felhasználásra kész kovász
A kész tönkölykenyér kovásszal!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon sokaig kerestem en is az informaciot a kovaszrol. Nem tudom miert olyan "TITOK" hogy akarhanyszor Googolom a keszitese nem jonn fel. Nagyon koszonom hogy leirta a kesziteset. Sok videot lattam amiben kovaszt es elesztot is tesznek, Vajon miert ? A kovasznak magaban is kellene dolgoznia! Koszonom, nagyon jo blog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Örülök ha valaki kipróbálja a recepteket, és neki is beválik! Azért szoktak hozzátenni még élesztőt, hogy magasra jöjjön fel, mert a rozslisztes kovász kicsit lehúzza a tésztát.

      Törlés
  2. Koszonom en is Kanadabol. Nagymamam mindig kovaszbol sutott kenyeret. Itt sajnos iszanyatos a pek termek. Igy eldontottem, hogy en magam sutok kenyeret. Talaltam sok angol recpted de mind mast ir, sot van amelyik mezet is rak a kovaszba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sót nem szabad a kovászba rakni, gátolja a kovász szaporodását.

      Törlés
  3. Jó napot.Csak szeretném én is megköszönni a kovász receptet már el is kezdtem csinálni remélem nekem is be fog válni. :) Köszönöm mégegyszer.

    VálaszTörlés
  4. Üdv megint.Neharagudj de amugy nyitott tálba kell csinálni vagy zárt dobozban mejik a jobbik?Mert egy videon láttam,hogy kovászból csinál kenyeret de neki zárt üvegben volt igy én is zárt dobozban kezdtem el csinálni.Érdekelne,hogy nagyon elszurtam e???Bocs a zavarásért és elöre is nagyon köszönöm a segitséged.

    U.I.:Bocsi de ebben még nagyon kezdö vaggyok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amint látod a képeken, amíg készül a kovász, addig nyitott, majd amikor elkészül, akkor hűtőbe téve lefedve. Azért kell nyitva lennie, hogy a levegőben lévő gombákkal találkozzon, és erjedés elinduljon.

      Törlés
    2. Rendben nagyon szépen köszönöm a segítségét és a türelmét.Minden jót.

      Törlés
  5. Sziasztok. én most állok neki. A félbarna élesztős már egész jól megy,de át akarunk térni a kovászosra :-) Köszi a ,,titkot"

    VálaszTörlés
  6. Egyet nem értek. Ha 3 kg lisztből készítenék kenyeret akkor a kilónkénti 2 ek kovász azaz össz 6 ek 3 kg lisztet, hogy vesz fel, hogy dagasztható legyen. Valamint semmi só nem kell bele?

    VálaszTörlés
  7. a kenyér készítéséhez nem csak kovász kell! hanem más folyékony anyagok, mint például víz...és ha kenyeret készít az ember akkor kell bele többek között só is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondol az is kézmeleg víz legyen. És só mennyi kell kg-ként?

      Törlés
    2. igen, a mennyiség függ a só minőségétől, fajtájától.

      Törlés
    3. Két kis teáskanálnyi tengeri sót szoktam rakni fél kiló lisztenként (úgy olvastam ez olyan 10-12g só összesen) és kb. 2-2,5 dl vizet a liszt fajtájától függően. Lehet azt látni "szemre", hogy kell-e még dagasztás közben víz vagy liszt. Illetve van aki sósabban szeretni a kenyeret. Ki kell tapasztalni.

      Törlés
  8. Jo napot kivanok a kovasz mikor elkezdem készíteni az első napokban hutobbe teszem vagy konyhában tartom?köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. végig a konyhában, míg el nem készül az alap. Utána hűtőben

      Törlés
  9. Szeretnélek meg kérdezni, hogy mennyi ideig sütöd a kenyeret?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel az én sütőm nem tökéletes, így én olyan 180-200 fokon sütöm olyan 45-50 percig.

      Törlés
  10. kedves Melinda-Angel! világos vagy teljes kiőrlésű rozslisztből készül a kovász?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves TSJ! Mind a kettőből lehet készíteni. A teljes kiőrlésű sűrűbb, teljesebb, a világos jobban felhúzza a kenyeret.

      Törlés
  11. kedves Melinda-Angel, a kovászos kenyér mennyi ideig kel? pl az a tönkölybúza kenyér amiről fénykép is van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a levegő hőmérsékletétől, páratartalmától függ. Az utolsó kelesztés olyan 30 perc maximum.

      Törlés
  12. Kedves Melinda-Angel! Elkezdtem én is a kovász készítést. Az első két napon gyönyörűen fel jött, de a harmadik napon nem történt semmi. Akkor most kezdhetem előröl, vagy adjak még időt neki? Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha összeesett, akkor "éhes". De az illata nem hasonlít a kovászra, hanem büdös, akkor nagyon nagy melegben volt tartva, hirtelen érlelve, és akkor újból kell kezdeni.

      Törlés
  13. Az lenne a kérdésem, hogy ha ez egy régi recept, akkor a kovászt az elődeink hova tették a hűtő helyett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tivadar,
      anyukám úgy mesélte, hogy ami maradt a teknőben maradék tészta, azt egy lenvászonzacskóba tették, gangra tették ki fel a gerendákhoz, ahol érte a levegő. Amikor pedig megint sütöttek, akkor levették, vízzel elkerték, ették, és másnap lehetett hozzáfogni a folyamathoz. :-)

      Törlés
    2. nalunk leeresztettek a kutba a hust es mindent amit hüteni kell vagy egyszerüen veremben tartottak.

      Törlés
  14. Meddig lehet a hűtőben tárolni a kovászt?

    VálaszTörlés
  15. Kedves Melinda! Aranyat er a kovaszod,nekem nemszabad elesztos kenyeret enni igy nagyon jol jott ez a recepted. Nagyon halas vagyok erte-a legjobbakat kivanom neked es minden szepet es jot!!!!

    VálaszTörlés
  16. Szia.Hany nap mulva lehet felhasznalni a kovaszt?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabos bögrés süti- vegán

Gyors, egyszerű, egészséges és finom! Ennyi a jellemzője, ebben minden benne van! :-) Nálunk gyorsan elfogyott! :-) Az eredeti recept a Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények könyvéből származik! Érdemes megvásárolni! Hozzávalók: - 1 bögre tönköly teljes kiőrlésű liszt - 1 bögre apró szemű zabpehely - fél bögre nyírfa cukor - 1 teáskanál fahéj - 1 db narancs leve - 1 db bio citrom héja - 1 marék dió apróra darabolva - én előtte meg is pirítottam - fél bögre hidegen sajtolt napraforgó olaj - 2 bögre tisztított víz - 1 teáskanál bio szódabikarbóna Elkészítése: - a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet - állni hagyjuk kb. 15-20 percig, ha kell, akkor adunk hozzá még vizet - tepsi öntjük és 150 fokon készre sütjük Jó Étvágyat!

Házi növényi tejföl!

Alapjában lehet kapni a boltokban növényi tejfölt, és otthon is számos módja van, hogy helyettesítsük. Viszont a tapasztalatom az, hogy nem minden ételben finom a rizsliszt+citromlé kombináció. Ezért kifejlesztettem a házi növényi tejfölt. Aminek nagyon hasonló a tejfölhöz az íze, de természetesen érződik rajta, hogy nem eredeti! 1. Először készítettem egy rizs+kesudió tejet (sűrű tej) 2. Hagytam langyos hűlni, amikor belekevertem 1 teáskanál nádcukrot és 2 kapszula növényi probiotikumot (DM), 3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj 3. Beletettem a joghurt készítőbe 12 órára 4. Amikor elkészült, akkor tettem még bele kevés citrom levét 5. Hűtőbe tettem és még 1 hét múlva is használható volt! Jó Egészséget!