Ugrás a fő tartalomra

Almás süti

Bizonyára sokan ismerik az alábbi sütit, amelyet a nagymamák sütnek nagy szeretettel.
Biztos sokan el is készítik. Viszont most egy egészségesebb változatát teszem közzé!
 Az eredeti recept Babi konyhájáról való, amit jó magam sokat szoktam nézegetni, mert nagyon jó kis recepteket tesz közzé, és egy kis átalakítással némelyik süti még finomabbá válik!


Hozzávalók:

Tészta:
- 25 dkg fehér tönköly liszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- csipet bio vanília
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál tejföl
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1 tojás
- 1 teáskanál bio sütőpor

Töltelék:
- 1 kg alma (hámozás után mérjük)
- fahéj, szárított citromhéj
- 4 maroknyi zsemlemorzsa
- 3-4 evőkanál nádcukor (helyettesíthetjük nyírfacukorral is)

Elkészítése:
- a tölteléket készítettem el először. Az almát lereszeltem és összekevertem a maradék hozzávalóval.
- tésztához a száraz anyagokat (liszt, cukor, vanília, sütőpor) össze keverjük
- a puha vajat a cukorral habosra keverjük
- hozzáadjuk a tejfölt, kókuszzsírt, tojást
- majd a végén a lisztet
- lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl kemény akkor még adunk hozzá kókuszszírt és tejfölt.
- ketté válasszuk a tésztát
- egy tepsi aljába az egyik felét tesszük, rá a tölteléket, majd ismét a tésztát
- a tetejét megszurkáljuk és tojás sárgájával bekenjük.
- előmelegített sütőben 150 fokon készre sütjük

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!