Ugrás a fő tartalomra

Hold hatása az étkezésre

Azt már mindenki tudja, érzi, hogy a Hold hatással van a vizekre, állatokra. Talán egyre többen vannak azzal is tisztában, hogy befolyásolja az emberek viselkedését (Telihold).
 Mindez nem minden! A Hold hatással van arra, hogy mikor érdemes növényeket vetni, aratni, kapálni, öntözni stb. sőt, hogy egy tészta mikor lesz a legfinomabb. Ezen kívül, hogy milyen tápanyagokat dolgoz fel a legoptimálisabban!
pozitivnap.hu
Ezzel a részével még azért nem olyan sokan vannak tisztában. Sajnos nem veszik a fáradtságot, hogy időt és energiát fordítsanak ennek a tanulmányozására, megtanulására! (természetesen vannak kivételek!)
Pedig, hogy ha erre több energiát fordítanánk, akkor nem kellene olyan sok táplálékkiegészítőre szükség! Erre jó példa, hogy a várandósságom idején én nem szedtem magzatvédő vitaminokat, hanem odafigyeltem a Holdállására. Nem volt vitaminhiányom! Természetesen a vasat külön lucernával és céklával pótoltam! De alapjában véve nem volt szükség semmi másra! Másik példa erre azok a kezeltjeim, akik követik a Holdállást. Nálunk is minden egészségprobléma megszűnt! (természetesen e mellett még egyéb dolgok betartása szükségeltetik)
Tehát a Holdnak is van ciklusa. Ebben a ciklusban találjuk meg a közismert Újhold és Telihold fázist. Ezen belül pedig végig járja a csillagászati állatövi jegyeket. Ezekben a jegyekben 2-3 napot tartózkodik. Ezekhez a jegyeket csoportokba lehet osztani.

Tűz napokon (amikor a Hold Kos, Oroszlán, Nyilas jegyben jár):
Helyezzük előtérbe a terményeseket (termések, fehérje, pl. szója, gyümölcsök, padlizsán, bab, lencse, tök, zöldpaprika, paradicsom, illetve tojás, hús)
Alapélelmiszer a fehérje

Föld napokon (amikor a Hold Bika, Szűz, Bak jegyében jár):
Helyezzük előtérbe a gyökereseket (burgonya, cékla, zeller, répa, retek, torma, hagyma stb.)
Alapélelmiszer a só

Levegő napokon (amikor a Hold Ikrek, Mérleg, Vízöntő jegyében jár):
Helyezzük előtérbe a virágosokat (brokkoli, kelbimbó, karfiol, mogyorófélék, olívaolaj stb.)
Alapélelmiszer a zsiradék

Víz napokon (amikor a Hold Rák, Skorpió, Halak jegyében jár):
Helyezzük előtérbe a leveleseket (sóska, spenót, káposztafélék, leveles fűszerek, gomba, saláta stb.)
Alapélelmiszer a szénhidrát

Érdemes beszerezni egy Holdnaptárt, ahol minden egyes naphoz fel vannak tüntetve a fenti megnevezések, és még egyéb hasznos tevékenységek!
Tehát a fenti írás nem teljes, inkább figyelem felkeltés céljából született, hiszen a Hold tanulmányozása, figyelése, kísérése nem új. Mindig is alkalmazták a régi öregek. Csak nekünk kell ismét megtanulnunk!

Ajánlott könyv, naptár:
Útmutató Hold, és a Holdnaptár

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!