Ugrás a fő tartalomra

Szabolcsi almás máktorta (2012)

Idén lett a kisfiam 2 éves! Természetesen az ország tortáját kapta meg, egészségesebb változatban!
Nem könnyű elkészíteni, de megéri, mert szerintem ez idáig a legharmonikusabb ízvilágú torta! Ahhoz, hogy mindennel meg legyen az ember 1 napra van szükség. Aki gyakoroltabb, annak 2 óra!

Tészta:

6 lapot kell kisütni.

- 500 g édes morzsa (darált keksz)
- 100 g gyümölcscukor
- 2 evőkanál méz
- 1 csomag bio sütőpor
- 100 g mazsola
- 250 g darált mák
- 4 evőkanál tönköly fehér liszt
- 250 g reszelt jonatan alma
- víz (amennyi egy piskóta mennyiséghez szükséges)
- 6 evőkanál étolaj/5 evőkanál kókuszzsír

A száraz anyagokat simára keverjük. Hozzáadjuk a mézet, almát, vizet, zsiradékot.
A torta formába sütőpapírt teszünk, és egyenként kisütjük a 6 lapot.

Vanília krém

- 1 liter tej (tehén tej vagy rizstej)
- 250 g nád/gyümölcscukor
- 1 vanília rúd
- keményítő
- 3 db tojás sárgája / pár csipet kurkuma
- fél citrom leve

Az összetevőkből nagyon sűrű krémet főzünk! Amikor elkészült, akkor teszünk hozzá kb. 100 g növényi vagy állati eredetű vajat. Majd ha kihült, akkor 250 ml növényi vagy állati eredetű felvert tejszínt!

Alma krém
- 50 dkg jonatán reszelt alma
- 5 dkg növényi vagy állati eredetű vaj
- 2 evőkanál gyümölcscukor
- fél citrom leve
- fahéj

Az egészet összepároljuk.

Összeállítás:

Amikor elkészültünk mindennel, és minden kihűlt, akkor a torta forma aljába teszünk egy tészta lapot rá a vanília krémet, majd ismét lap, ráteszünk alma réteget és így tovább. A tetejére és az oldalára maradjon még vanília krém!
Tehát amikor a formánk megtelt, akkor a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt fél órával kivesszük a formából és körbe kenjük a maradék krémmel, az oldalát félig megdíszítjük darált mákkal, s a tetejére darált mákba mártott almaszeleteket teszünk.

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!