Ugrás a fő tartalomra

Mákos Kupac

A desszert alapján készült, hogy nagy kedvencem a Somlói galuska és minden képen bele akartam csempészni a mákot is. Így született meg ez a recept! Isteni Finom!!!

Hozzávalók

Tészta:
-         116g darált mák
-         150 g gyümölcs cukor
-         1 evőkanál méz
-         90g bio fehér tönköly liszt
-         60 g bio teljes kiőrlésű tönköly liszt
-         1 evőkanál amaránt mag
-         2 késhegynyi természetes szódabikarbóna („Arm and Hammer”)
-         1 db citrom reszelt héja
-         Fél vaníliás rúd kikapargatott belseje
-         1 csipet Himalája só
-         2 teáskanál bio karob por
-         68 g pirított dió és mozsárban durvára összetörve
-         50 g kókusz zsír
-         200 ml víz

Vanília krém:
-         350 ml rizstej
-         100 g gyümölcscukor
-         1 vanília rúd
-         1 csipet só
-         1 citrom leve és reszelt héja
-         2 csipet kurkuma
-         2 teáskanál burgonyakeményítő
-         100 g mazsola

Meggyöntet:
-         300g meggy
-         200 ml víz
-         100 g gyümölcscukor
-         Pár csepp citromlé
-         2 evőkanál burgonyakeményítő

Díszítés:
-         pár szem meggy
-         pár szem dió
-         menta levél
-         reszelt étcsokoládé
-         reszelt citromhéj
-         szója tejszínhab

Elkészítése

Tészta:
-         A szárazanyagokat kimérjük (liszt, amaránt mag, mák, durvára összetört diót, cukrot, vaníliát, szódabikarbóna, citrom héja, karob pór, só), és jól összekeverjük.
-         Ehhez hozzátesszük a folyékony anyagokat, a vizet, zsírt és a mézet.
-         Ezeket is jól összedolgozzuk.
-         Egy 24X18-as tepsi aljába zsírpapírt vágunk bele és beleöntjük a tésztát.
-         A sütőt előmelegítjük és 150 Fokon kb. 20 percig, sütjük
-         Amikor készen van, akkor kivesszük a tésztát, ketté vágjuk és kihűtjük

Krém:
-         Amíg a tészta hűlik, elkészíthetjük a vanília krémet
-         A tejet a mazsolával, cukorral, vaníliával, kurkumával feltesszük főzni
-         Egy kis tejet kivesszük egy tálba és a keményítővel simára keverjük, majd hozzátesszük a többi tejhez.
-         Amikor krém összeállt, még frissen a tésztára öntjük

Összeállítás:
-         a tepsi aljába visszatesszünk egy tészta réteget és beleöntjük a krémet
-         erre tesszük a tészta második felét

Meggyöntet
-         meggyet a cukorral, citrommal, vízzel feltesszük főzni,
-         amikor felforrt, akkor össze turmixoljuk a meggyet, de nem teljesen simára, hagyunk benne kisebb darabokat
-         majd besűrítjük keményítővel

Tálalás

Ezt a desszertet lehet frissen és behűtve is tálalni.

A tepsiből kikanalazunk galuskákat, erre öntünk egy kis meggyöntet, tejszínhabbal és gyümölccsel tálaljuk.


Jó Étvágyat! J




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!