A desszert alapján készült, hogy nagy kedvencem a Somlói galuska és minden képen bele akartam csempészni a mákot is. Így született meg ez a recept! Isteni Finom!!!
Hozzávalók
Tészta:
-
116g
darált mák
-
150 g gyümölcs cukor
-
1
evőkanál méz
-
90g bio
fehér tönköly liszt
-
60 g bio teljes kiőrlésű tönköly liszt
-
1
evőkanál amaránt mag
-
2
késhegynyi természetes szódabikarbóna („Arm and Hammer”)
-
1 db
citrom reszelt héja
-
Fél
vaníliás rúd kikapargatott belseje
-
1
csipet Himalája só
-
2
teáskanál bio karob por
-
68 g pirított dió és mozsárban durvára összetörve
-
50 g kókusz zsír
-
200 ml
víz
Vanília
krém:
-
350 ml
rizstej
-
100 g gyümölcscukor
-
1 vanília
rúd
-
1
csipet só
-
1
citrom leve és reszelt héja
-
2
csipet kurkuma
-
2
teáskanál burgonyakeményítő
-
100 g mazsola
Meggyöntet:
-
300g
meggy
-
200 ml
víz
-
100 g gyümölcscukor
-
Pár
csepp citromlé
-
2
evőkanál burgonyakeményítő
Díszítés:
-
pár
szem meggy
-
pár
szem dió
-
menta
levél
-
reszelt
étcsokoládé
-
reszelt
citromhéj
-
szója
tejszínhab
Elkészítése
Tészta:
-
A
szárazanyagokat kimérjük (liszt, amaránt mag, mák, durvára összetört diót,
cukrot, vaníliát, szódabikarbóna, citrom héja, karob pór, só), és jól
összekeverjük.
-
Ehhez
hozzátesszük a folyékony anyagokat, a vizet, zsírt és a mézet.
-
Ezeket
is jól összedolgozzuk.
-
Egy
24X18-as tepsi aljába zsírpapírt vágunk bele és beleöntjük a tésztát.
-
A sütőt
előmelegítjük és 150 Fokon kb. 20 percig, sütjük
-
Amikor
készen van, akkor kivesszük a tésztát, ketté vágjuk és kihűtjük
Krém:
-
Amíg a
tészta hűlik, elkészíthetjük a vanília krémet
-
A tejet
a mazsolával, cukorral, vaníliával, kurkumával feltesszük főzni
-
Egy kis
tejet kivesszük egy tálba és a keményítővel simára keverjük, majd hozzátesszük
a többi tejhez.
-
Amikor
krém összeállt, még frissen a tésztára öntjük
Összeállítás:
-
a tepsi
aljába visszatesszünk egy tészta réteget és beleöntjük a krémet
-
erre
tesszük a tészta második felét
Meggyöntet
-
meggyet
a cukorral, citrommal, vízzel feltesszük főzni,
-
amikor
felforrt, akkor össze turmixoljuk a meggyet, de nem teljesen simára, hagyunk
benne kisebb darabokat
-
majd
besűrítjük keményítővel
Tálalás
Ezt a
desszertet lehet frissen és behűtve is tálalni.
A tepsiből kikanalazunk
galuskákat, erre öntünk egy kis meggyöntet, tejszínhabbal és gyümölccsel
tálaljuk.
Jó Étvágyat! J
Megjegyzések
Megjegyzés küldése