Ugrás a fő tartalomra

Nyers napok - 1. nap




Ma belekezdtem az 5 napos nyers étel utamba! :-)
forrás:http://ajurmasszazs.freeblog.hu
Nagyon lelkesen és kíváncsian fogtam bele. Azt tudtam, hogy nehéz lesz majd megállni, hogy a többiek ételéből ne egyek, de hogy tényleg ennyire nehéz legyen, azt nem gondoltam.
Nem kertelek egész nap éhes voltam. Azért a mindennapjaim része a nyers étkezés, de azért szoktam főtt ételeket is enni-inni. Ahogyan a nyers ételt evők mondanák: kialakult a főtt étel függőségem...ez nehezebb, minthogy ne egyek édességet!
Na de azért volt egy nagyon jó pillanat a napomban: a vacsora! Nagyon kellemesen csalódtam benne és még a kisfiam is jó ízűt evett belőle!
Az érdekes, hogy ha kellene természetesen tudnék nyersevő lenni, de tudom, hogy nem akarok, így mint egy centit, vágom a napokat.
Ez olyan lehet, mint aki le akar szokni a húsról... nagyon érdekes!
 Erőnlétem változó volt. Reggel tele energiával, mint ahogy az szokott. Aztán fáradtság és ismét energikus voltam. Semmi változást nem vettem észre, hiszen a mindennapok is így néznek ki nálam.

Délután még jógáztam egyet kint az udvaron, annyira szép idő volt! :-)

Lássuk a mai napomat:

éhgyomorra mindig búzafűlevet iszunk almával és homoktövissel

- reggeli: fahéjas dinnye (finom)
- tízórai: zöld turmix (finom)
- ebéd: tökfőzelék (frissen finom, ha áll, akkor nekem nem ízlik)
- uzsonna: mazsola-kókuszreszelék (finom)
- vacsora: magyaros hajdina pástétom cukkinivel és salátával (nagyon finom)

Egész nap több vizet is ittam (3 liter), és e mellett többször gyógyteákat fogyasztottam.

Hajrá Nyers Evés!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!