Ugrás a fő tartalomra

Nagy meleg és a várandósság


Sokan vannak olyanok, akik a várandósságuk egy részét a meleg nyári hónapokban töltik el. Talán tisztában vannak azzal, hogy ilyenkor kerülni kell a nagy meleget, de mégis mit lehet tenni, hogy jobban el tudja egy kismama viselni a nagy meleget?
www.kiskegyed.hu

Ha már nem dolgozik, akkor már korán reggel jól kiszellőzteti a lakást, és már 8 óra körül be is csukja az ablakokat és besötétít. Ekkor a hideget tovább tartja a lakás.
A napi teendőket pedig próbálja korán elvégezni, hogy már 11-12 órától kezdve csak pihenni tudjon.
http://noinetcafe.hu/
Lábait felpockolja, és rózsavizes vagy friss menta limonádét vagy teát fogyaszt!


Ha még a kismama dolgozik, és ülő munkát végez, akkor érdemes sokszor felállni, kicsit sétálgatni. Üléskor pedig mindig váltogatva a lábait egy magasabb részre felrakja.
Este pedig zuhanyzás után felpóckoloja és visszér elleni krémmel kenegeti. (Én a csalán-körömvirág kivonatos krémet ajánlom, amelyet én készítek, nagyon bevált!)
Napközben ugyancsak sok citromos-mentás limonádét fogyaszt! Nem kell hozzá édesítés!
http://noinetcafe.hu/

Bármelyik esetre vonatkozik, hogy napközben érdemes a vérnyomást megmérni. Ha túl magas lenne, akkor minden képen pihenés! Ha alacsony lenne, akkor egy kis séta!

Vizesedés elkerülése érdekében a napi táplálék nagy része zöldség és gyümölcs legyen, főleg nyersen! Sok saláta! Frissen préselt zöldség-gyümölcs levek. Ezek frissítenek és feltöltenek. Kerüljék a kismamák a sok hús fogyasztását!

Szép Várandósságot!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!