Ugrás a fő tartalomra

Vegán kakaós csiga

Pár hete készítettem vegán meggyes krémest, s annak a tésztájából fagyasztottam le. Most szombatra úgy gondoltam, hogy finom lesz egy kis kakaós csiga reggelire. Az is volt! :-)
Hozzávalók:

- vegán kókuszzsíros tészta
- karob por
- méz

Elkészítése:

A tésztát kinyújtottam és megszórtam karob porral. Megcsorgattam mézzel. Az egészet feltekertem,  és felszeleteltem. Készre sütöttem. Kókusztejjel fogyasztható!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

  1. Kedves Mária! Nézőpont kérdése. Ha szigorúak vagyunk, akkor természetesen nem teljesen vegán. Viszont én inkább használok mézet és nádcukrot mit ave szirupot. Mivel a szállításával nagyobb terhet ró a környezetre, mint a helyi méhésztől vásárolt bio méz. Vedd ki a mézet, és ízesítsd úgy, ahogy szeretnéd! :-) Gitta is sok receptjében használ mézet, pedig ő nyers vegán.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Melinda!
    Igen, elmondása szerint Gitta is használ mézet, de ő nyers növényi étrenden él, ami nem egyenlő a vegánsággal! A vegán nem fogyaszt vagy hord semmit, ami állati eredetű illetve az állatok kizsákmányolásával állítható elő!!!
    A környezetvédelmi álláspontodat megértem. Ellenben nem gondolom h kikerülhetetlen a méz! Kapható olyan édesítő ami egészséges és nem utaztatták át a fél világon, de te is készíthetsz otthon növényi mézet ;)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mária!
    Mint azt, ahogy fentebb írtam, ha úgy véled, akkor vedd ki a mézet a receptből, és készítsd úgy el! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!