Ugrás a fő tartalomra

Spenótos pizza olíva bogyóval és tükör tojással

Nagyon szeretjük ezt a pizzát! Egészséges és finom is egyben. Kb. egy óra alatt meg van az előkészülettel és a sütéssel együtt.
Frissen a legfinomabb, de másnap sütőben rásütve is nagyon finom. Nimród - a 8 és fél hónapos kisfiam - is evett belőle!

Előtte nyers gyümileves volt. Annak a receptjét is idővel felrakom! :-)

Hozzávalók 2 személyre (egy nőnek és egy férfinak, hiszen a nők általában kevesebbet esznek a férfiak meg többet. Így lesz egy kisebb pizza és egy nagy pizza!)

- kb. 40 dkg liszt - fele teljeskiőrlésű bio tönköly liszt és bio tönköly fehér liszt
- kb. 1 dl langyos víz (amennyit felvesz a tészta)
- 2-3 g élesztő
- só
- 2 evőkanál bio olíva olaj

Tetejére:
- 500 g fagyasztott bio spenót vagy friss, mert abból még finomabb
- só,
- 2 evőkanál 20% tejföl
- 4 gerezd magyar fokhagyma
- pici víz

 Paradicsom szósz:
- kb. 6 nagy evőkanál sűrített paradicsom
- ha nincs gyerekünk, akkor pár szelet erős paprika
- víz
- só, bors, oregánó, bazsalikum, kakukkfű
- 2 evőkanál olíva olaj

 Plusz feltét:
- pizzánként 1-1 tojás
- olíva bogyó
- trapista sajt

 Elkészítés:
- először langyos vízben futtassuk fel az élesztőt
- a tészta többi hozzávalójával gyúrjunk tésztát belőle és rakjuk félre. Addig elkészítjük a szószokat!

- a következő fázis a spenótos feltét!
- A spenótot vízben felrakjuk főzni, majd ízesítjük. Levesszük a tűzről!
- a sűrített paradicsomba tesszük a fűszereket és az olíva olajat a legvégén a vizet.
- nem túl folyós és nem túl sűrű szószt kell kapnunk.

Összeállítás:

-a tésztából formázunk egy kisebb és egy nagyobb pizzát,
- először mind a kettőre rátesszük a paradicsomszószt,
- majd jöhet a spenót,
- olíva bogyó,
- kör alakban megszórjuk a sajttal úgy, hogy a közepére tudjuk ütni a tojást,
- majd mindenestül betesszük a sütőbe 150 fokon légkeverésesen kb. 20 percig sütjük.

Tálaláskor még készíthetünk plusz öntetet a paradicsomszósznak megfelelő recept szerint, csak hígabbra készítjük el! Ebbe már rakhatunk jó kis erős paprikát is - a férfiak kedvéért! :-))
nyami!

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kovász készítése házilag

Most megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász készítésének a receptjére.

Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.

És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik …

Csipkebogyó tea készítése

Most megosztok veletek egy klasszikus gyógytea készítésének a receptjét.

Ez nem más, mint a csipkebogyó ( Rosa canina)  tea! Ezen tea készítésével is tévhitek élnek! Sokan úgy vélik, hogy leforrázzák és kész. Ez nem így van. Ehhez is türelem szükségeltetik, hogy elérjük a kívánt hatást (mielőtt elolvasnád ezt a részt, és még nem olvastad a teakészítésnek a szabályait, akkor azt itt megteheted: Gyógytea készítés szabályai)

A csipkebogyó egy csodálatos adománya a természetnek. Ezt a növényt már a Krisztus előtti időkben is ismerték. Vadrózsa termése. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána a termése, melynek a színe élénk piros.

A csipkebogyó tartalmaz:C-vitamint, A, B, E, K vitaminokat, cukrot, pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotint, magnéziumot.

Hátasai közé sorolható: 
- immunerősítő,
- roboláló - hosszú betegségből való felépülést segíti
- általános erősítő,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő
- antioxidáns (fontos…

Bodza szörp- tartósítószer nélkül!

Már pár éve saját magam teszem el a bodzaszörpöt és még soha nem romlott meg. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz tartósítószert!
Most idén így készült:
Hozzávalók:
- sok-sok bodza virág - ügyeljünk rá, hogy napközben (legjobb déltájt) gyűjtsük, mert ekkor nyílnak ki a virágok a legjobban. A bodzaszörp pedig akkor lesz illatos, hogy ha sok virágot tartalmaz!
- víz
- citrom
- citromfű-menta (ez az idei újítás)
- nádcukor-gyümölcscukor
- citromsav-ha szükséges

Elkészítése:
- én egy 5 literes üvegbe rétegezem a bodzavirágot (nem mossuk meg előtte, mert lemossuk róla a pollent!), meghámozott citromot, citromfüvet, mentát
- a végén felöntjük tisztított vízzel
- állni hagyjuk 1-2 napig
- leszűrjük egy nagy lábasba, úgy, hogy a virágokat is jól kinyomkodjuk!
- hozzáadunk ízlés szerinti cukormennyiséget
- felforraljuk
- és még forró állapotban üvegekbe töljük
- és száraz dunsztba tessszük
készen is van!

Jó Egészséget!